"Blumberg" otpustio novinarku zbog prerano objavljene vesti o razmeni zarobljenika Rusije i Zapada

Bela kuća je unapred informisala pojedine medije, među kojima je i "Blumberg", o detaljima razmene, ali sa zahtevom da se ništa ne objavljuje dok avion ne sleti u SAD

Medijska agencija "Blumberg" je otpustila novinarku, a možda i više svojih zaposlenih, zbog kršenja embarga za vest o razmeni zarobljenika između Rusije i zapadnih zemalja, prenosi "Vašington post".

Naime, Bela kuća je unapred informisala pojedine medije, među kojima je i "Blumberg", o detaljima razmene, ali sa zahtevom da se ništa ne objavljuje dok avion ne sleti u SAD.

Ipak, vest je objavljena u četvrtak u 7.41 po Vašingtonskom vremenu (13.41 po srednjoevropskom), iako je agencija prethodno jasno stavila do znanja Beloj kući da će, kao i drugi novinari koji imaju ovu informaciju, sačekati zatvoren brifing zvaničnika administracije zakazan u 8.00 časova.

"Blumberg" je kasnije uredio objavu uz napomenu da je nova verzija objavljena, kako bi se istaklo da Amerikanci u tom trenutku još uvek nisu bili razmenjeni.

Međutim, kako je objavio "Njujork magazin", "zvaničnici i novinari su kipili od besa" jer je "Blumberg" prevremeno objavio materijal o razmeni Amerikanaca Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

Zbog toga je, nakon interne uredničke istrage, uprava agencije otpustila Dženifer Džejkobs, koja je bila jedna od 30 novinara koji su pripremali vest o razmeni, a ranije je radila i kao reporter pri Beloj kući.

Kako je Dženifer Džejkobs navela na Iksu, nije sama radila na materijalu, već zajedno sa urednicima, a konačnu odluku o vremenu objave i naslovu ne donose reporteri.

"Radila sam ruka pod ruku sa urednicima. Ni u jednom trenutku nisam uradila ništa za šta se znalo da nije u skladu sa embargom administracije ili što je nekoga dovelo u opasnost", napisala je Džejkobsova.

"Vašington post" navodi da postoji mogućnost da Dženifer Džejkobs nije jedina koja je otpuštena zbog kršenja embarga.