Harisova i zvanično "adut" demokrata: Izabrala guvernera Minesote za svog potpredsedničkog kandidata

Potpredsednica Kamala Haris donela je odluku da guverner Minesote Tim Volc bude njen izbor za mesto potpredsednika

Aktuelna potpredsednica SAD i kandidat za šefa države Kamala Haris izabrala je guvernera Minesote Tima Volca za svog potpredsedničkog kandidata, javlja Si-En-En, pozivajući se na izvore.

"Potpredsednica Kamala Haris donela je odluku u vezi sa svojim potpredsednikom,
i četiri bliske osobe kažu da je guverner Minesote Tim Volc njen izbor", navodi se.

"Njujork tajms" je prethodno preneo da je Kamala Haris zvanično nominovana za predsedničkog kandidata Demokratske partije SAD i da ju je podržala većina partijskih delegata na virtuelnoj "prozivci".

Demokratska stranka je trebalo da predloži svog predsedničkog kandidata na konvenciji koja će se održati u Čikagu od 19. do 22. avgusta.

Međutim, Nacionalni komitet je odlučio da održi onlajn glasanje za partijske delegate dve nedelje pre konvencije, početkom avgusta, kako bi izbegao propuštanje roka za podnošenje dokumenata za stavljanje svog kandidata na glasanje u Ohaju.

Prema sadašnjem državnom zakonu, oni ističu 7. avgusta.

Guverner Ohaja nedavno je potpisao zakon kojim se rok produžava do početka septembra, ali dokument neće stupiti na snagu do 1. septembra, pa se demokrate nadaju da će prevremenim glasanjem izbeći moguće pravne probleme.

Harisova nije učestvovala na unutarstranačkim izborima, koji obično određuju glasove delegata.

Do 21. jula vodeći i praktično nesporni kandidat Demokratske stranke bio je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden.

Kao rezultat poslaničkih izbora i predizbora, koji su završeni početkom juna, uspeo je da obezbedi podršku skoro svih 3.900 delegata, ali je 27. juna nastupio krajnje neuspešno na svojoj prvoj debati protiv republikanca Donalda Trampa.

Tri nedelje kasnije, pod pritiskom članova sopstvene stranke, Bajden je bio primoran da povuče svoju kandidaturu sa izbora.