Svet

Kamalin kandidat za potpredsednika SAD: Abortus sve do kraja trudnoće, šta kaže struka?

Abortus u 36. ili 37. nedelji (9. mesec trudnoće) nije pobačaj, već porođaj, objašnjava dr Borislav Antonijević
Kamalin kandidat za potpredsednika SAD: Abortus sve do kraja trudnoće, šta kaže struka?Getty © Royalty-free

Pod vođstvom Tima Volca kao guvernera u Minesoti su usvojeni brojni progresivni zakoni, među kojima je i potpuna zaštita prava na abortus. Bela kuća je pozdravila ovu Volcovu odluku, naglasivši da je Minesota prva država koja je to uvela u zakon, dok su protivnici kandidata Demokratske stranke za potpredsednika SAD takvu odluku nazvali "ekstremnom"

Naime, u Minesoti žene mogu da izvrše abortus bez ikakvih ograničenja, odnosno bilo kada tokom trudnoće, a ako su mlađe od 18 godina, ne moraju da obaveste svoje roditelje.

Specijalista ginekologije i akušerstva i narodni poslanik dr Borislav Antonijević za RT Balkan napominje da u Srbiji žena može da abortira do 10. nedelje trudnoće. S tim što, kako dodaje, ako postoji rešenje medicinske komisije da postoje medicinske indikacije o mogućim anomalijama, onda to može da se uradi i do 16-17. nedelje. Ali nikako u kasnijem periodu trudnoće.

Dr Antonijević objašnjava da abortus u 36. ili 37. nedelji (9. mesec trudnoće) nije pobačaj, već porođaj.

"Izaziva se prevremeni porođaj i vrši se ubistvo novorođenčeta. Tu ne možemo da pričamo o abortusu, iliti pobačaju ni u jednoj opciji," kaže, podsećajući da već od 6. nedelje trudnoće srce na ultrazvuku može da se vidi i čuje kako kuca.

I to dete ima neka svoja prava kao živo biće, ističe naš sagovornik: "Ono nije nastalo akcidentalno, znamo samo za jedan slučaj bezgrešnog začeća."

Podsetimo, Vrhovni sud SAD je pre dve godine ukinuo presudu Rou protiv Vejda, odnosno federalnu zaštitu prava na abortus i dao državama pravo da same odlučuju o tom pitanju.

U slučaju Dobs protiv Džeksona 24. juna 2022. Vrhovni sud je doneo odluku koja je pokrenula proteste, donošenje novih zakona i brojne tužbe, i pitanje abortusa stavila u centar američke politike.

Abortus je sada zabranjen u svim stadijumima trudnoće, sa ponekim izuzecima, u 14 američkih država na kojima su na vlasti republikanci. U tri države je zabranjen već posle šeste nedelje trudnoće, kada mnoge žene i ne znaju da su trudne.

Ipak, odluka Vrhovnog suda nije uticala na ukupan broj abortusa koji se vrše širom SAD.

image