Svet

Palestinci ispričali torturu koju su prošli u izraelskim zatvorima

Bili smo šokirani onim što smo čuli, rekla je izvršna direktorka organizacije "B'tselem" Julija Novak
Palestinci ispričali torturu koju su prošli u izraelskim zatvorimaGetty © Anadolu / Contributor

Britanski "Gardijan" objavio je intervjue sa oslobođenim palestinskim zatvorenicima u kojima su opisali da su u izraelskim zatvorima prošli kroz nasilje, ekstremnu glad, ponižavanje i drugo zlostavljanje.

Kako je navedeno, u višemesečnoj istrazi izraelskog centra za ljudska prava "B'tselem", intervjuisano je 55 bivših zatvorenika smeštenih u 16 ​​izraelskih zatvora i koje vodi izraelska vojska (IDF) i označeno je da bi izraelski zatvori sada trebalo da budu označeni kao "logori za mučenje".

Bivši zatvorenici rekli su kako su u zatvorima prolazili kroz fizičko i seksualno nasilje, izgladnjivanje, kao i uskraćivanja osnovnih potreba, uključujući vodu, struju, sapun i higijenske uloške za žene.

"Bili smo šokirani onim što smo čuli. Kao izraelsko-palestinska organizacija, neprijatno je reći da Izrael vodi logore za mučenje", rekla je izvršna direktorka organizacije Julija Novak.

Izraelska zatvorska služba (IPS) saopštila je da radi u skladu sa zakonom i pod nadzorom državnog kontrolora.

"Nismo upoznati sa tvrdnjama koje su opisane i koliko znamo, takvi događaji se nisu dogodili pod našim nadzorom", navodi se u saopštenju.

IDF je takođe odbacio optužbe o sistematskom zlostavljanju zatvorenika u pritvorskim objektima i da naveo da deluje u skladu sa izraelskim zakonom i međunarodnim pravom.

"Gardijan" je obavio odvojene intervjue sa osam zatvorenika, od kojih je većina uhapšena bez optužbe i puštena bez suđenja, i oni su detaljno opisali zlostavljanje.

Takođe, nekoliko svedoka sa kojima je "Gardijan" razgovarao navelo je da su trojica muškarca ubijena u zatvoru.

image