London sprema udar na Maska: Mogao bi da bude priveden u britanski parlament

Mask je danima komentarisao nemire u Engleskoj i kritikovao britanske političare zbog postupanja prema demonstrantima

Britanski poslanici mogli bi da pozovu na odgovornost vlasnika Iksa Ilona Maska zbog njegove navodne uloge u nemirima koji su potresli Veliku Britaniju tokom prošle nedelje, kao i zbog njegovih zapaljivih komentara, piše "Politiko".

Poslanice laburista Či Onvura i Dacn Batler, koje se bore za predsedavanje parlamentarnim odborom za nauku, inovacije i tehnologiju rekle su za "Politiko" da će pritisnuti vlasnika Iksa i druge tehnološke rukovodioce da odgovore na pitanja o ulozi društvenih mreža usred rastućih nemira u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mask je danima komentarisao nemire u Engleskoj i kritikovao britanske političare zbog postupanja prema demonstrantima. U nedelju je čak upozorio da je "građanski rat neizbežan u Velikoj Britaniji", kao i da je odgovor policije jednostran.

Protesti desnice proširili su u Velikoj Britaniji nakon ubistva tri devojčice u plesnoj školi u Sautportu prošlog ponedeljka.

Iks se našao na meti kritika jer su se na toj društvenoj mreži širile dezinformacije kako je napadač tražilac azila koji je tek stigao u Veliku Britaniju. Takođe, Iks je ponovo aktivirao nalog istaknutog desničarskog aktiviste Tomija Robinsona koji je suosnivač Engleske odbrambene lige.

Obe poslanice kažu da će se zalagati za veću transparentnost društvene mreže Iks ako ih kolege izaberu da predvode odbor za tehničku kontrolu.

"Veoma važne tačke su načini na koji algoritmi platformi promovišu i pojačavaju dezinformacije i širenje rasne mržnje i kako se poslovni modeli platformi oslanjaju na to", rekla je Onvura.

Batler pak kaže da odbor mora da ispita sve vlasnike društvenih mreža.

"Iks je veoma moćna baza i moramo da razumemo tu moć i da se uverimo da se ponaša odgovorno", rekla je ona i dodala da je lično prijavila nekoliko uvredljivih poruka, ali je kao odgovor dobila da one nisu "dostigle prag" kako bi bile uklonjene.

Sve ovo povećava izglede za veći sukob Maska i britanskog parlamenta.

Komiteti Donjeg doma imaju moć da šalju po osobe, papire i evidenciju, a mogu u krajnjoj nuždi da izdaju formalni poziv da prisustvuju ali samo ljudi koji su trenutno u Velikoj Britaniji.

Protivljenje naredbi odbora može da dovede do nepoštovanja parlamenta. Tehnološki rukovodioci u inostranstvu formalno mogu da se oslobode od prisustva pred odborom, uprkos potencijalnom udaru na njihovu reputaciju.

Primer je poziv osnivaču Marka Zakerberga u parlamentarnu komisiju u okviru istrage pokrenute nakon skandala zbog Kembridž analitike, ali je on odbio da se pojavi.

Komitet je čak zapretio da će izdati zvanični poziv kada Zakerberg sledeći put uđe u Veliku Britaniju.

Aktuelni britanski premijer je Maskove komentare ocenio kao žalosne i rekao da kompanije društvenih mreža imaju moralnu odgovornost da suze sadržaj koji podstiče mržnju.