Palestina spremna za pregovore o konačnom statusu sa Izraelom

Pretnje Irana i Hezbolaha Izraelu zbog prošlonedeljnih atentata na komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i ​​Hanijea u Teheranu samo su povećale odlučnost SAD da finalizuju sporazum

Palestina je spremna za pregovore o konačnom statusu sa Izraelom u okviru mirovne konferencije, rekao je palestinski predsednik Mahmud Abas u intervjuu za "RIA Novosti".

"Država Palestina je napravila političku viziju i pripremila mapu puta koju je odobrila grupa od šest arapskih država i koja je data na razmatranje Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i članicama Saveta bezbednosti UN kao sveobuhvatno političko rešenje koje predviđa kraj izraelskog prisustva u pojasu Gaze", rekao je Abas.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da lider Hamasa Jahja Sinvar ima konačnu reč o tome da li će ta grupa prihvatiti sporazum o taocima i prekidu vatre.

"Kao što je to slučaj već neko vreme, sve je na njemu (Sinvaru). Pregovori su dostigli završnu fazu i verujemo da bi priča trebalo da se završi vrlo brzo", rekao je Blinken na konferenciji za medije u Merilendu, neposredno nakon što je Hamas odlučio da će Sinvar zameniti ubijenog političkog lidera Ismaila Hanijea, prenosi Džeruzalem post.

U pitanju je predlog o primirju u tri faze kojim bi se oslobodilo 115 talaca u Gazi u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i terorista iz izraelskih zatvora.

U prvoj fazi bilo bi oslobođeno od 18 do 32 taoca i ta faza bi trajala šest nedelja, dok obe strane pregovaraju o pitanju trajnog prekida vatre u Gazi.

Kako navodi pomenuti list, Sjedinjene Američke Države se nadaju da će prekid vatre takođe okončati i sukob između izraelske vojske i grupe Hezbolah duž severne granice Izraela.

Pretnje Irana i Hezbolaha Izraelu zbog prošlonedeljnih atentata na komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i ​​Hanijea u Teheranu samo su povećale odlučnost SAD da finalizuju sporazum.

"Ključno je da sve strane rade na finalizaciji sporazuma, i to što je pre moguće", rekao je Blinken, napominjući da je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem i egipatskim predsednikom Fatahom El-Sisijem, liderima zemalja koji su bili glavni posrednici za sporazum.

Blinken je rekao da je sada trenutak da sve uključene strane finalizuju sporazum i da ne bi trebalo da bude nikakvih kašnjenja.

Američki sekretar takođe je upozorio na to da napadi odmazde Irana i Hezbolaha imaju potencijal da poremete zaključivanje sporazuma o prekidu vatre.