Svet

Senatorka iz Arizone napustila Demokratsku partiju

Kao i mnogi u Arizoni, ja se nikada nisam savršeno uklapala ni u jednu od dve nacionalne partije, izjavila je Kirsten Sinema
Senatorka iz Arizone napustila Demokratsku partijuGetty © Drew Angerer

Senatorka iz Arizone Kirsten Sinema napustila je Demokratsku partiju i od sada će biti nezavisni predstavnik. To je otkrila danas, samo nekoliko dana nakon što su Demokrate osvojile većinu u Senatu, prenosi Rojters.

"Kao i mnogi u Arizoni, ja se nikada nisam savršeno uklapala ni u jednu od dve nacionalne partije", priznala je.

Sinema će nastaviti da obavlja svoje dužnosti u odborima čiji je član, ali još uvek nije poznato da li će ostati deo demokratske grupacije u Senatu, saznaje britanska agencija.

Ona je naglasila da se neće priključiti Republikanskoj partiji, kao i da planira da glasa na isti način kao i do sad. "Ništa se neće promeniti po pitanju mojih stavova i mog ponašanja", rekla je ona u intervjuu za "Politiko".

Odluka Sineme da napusti Demokratsku partiju mogla bi dodatno da oteža posao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i njegovoj administraciji u narednom periodu. Demokrate su pre samo nekoliko dana uspele da osvoje 51 senatorsko mesto, nakon pobede Rafaela Vornoka nad svojim republikanskim rivalom Heršelom Vokerom u Džordžiji.

Tas na vagi

Sinema je, zajedno sa svojim kolegom iz Zapadne Virdžinije Džoom Mančinom, bila deo tandema "konzervativnih" demokrata u poslednjem sazivu Senata. Kako je ta partija imala minimalnu većinu od 50 senatora plus potpredsednica Kamala Haris, njih dvoje su bili tas na vagi u svakom pokušaju Bajdenove administracije da usvoji zakone.

Položaj Bajdenove administracije već je bio otežan pobedom Republikanske partije na izborima za Predstavnički dom, koji su već najavili da će pokušati na ograniče državnu potrošnju i ojačaju bezbednost na granicama.

Kirsen Sinema je na Senatorsku funkciju izabrana 2018, što znači da je borba za reizbor očekuje 2024. godine. Ona je izgradila reputaciju jednog od najkonzervativnijih demokrata, a aktivno se protivila većem trošenju novca od strane saveznih vlasti, povećanju poreza za korporacije i ograničavanju cena lekova.

Sinemina odluka nije preterano iznenađujuća, pošto je trend napuštanja Demokratske i Republikanske partije sve zastupljeniji u Arizoni.

"Mi ne radimo kako nam se kaže, mi ne prihvatamo automatski sve političke stavove koje nam diktiraju nacionalne političke partije, niti gledamo na probleme kroz etikete koje nas dele", napisala je Sinema, prenosi Rojters.

Ona će postati treći nezavisni član Senata, nakon Berija Sandersa iz Vermonta i Angusa Kinga iz Mejna. Ipak, ova dva senatora članovi su poslaničkog kluba demokrata i po pravilu glasaju sa svojim kolegama iz te partije.

image