Svet

"Fajnenšel tajms": Napredak Rusije otkrio sve greške Kijeva, sve veća zainteresovanost za pregovore

Ruske snage oslobodile su skoro duplo više zemlje od onoga što je Kijev zauzeo 2023.
"Fajnenšel tajms": Napredak Rusije otkrio sve greške Kijeva, sve veća zainteresovanost za pregovoreGetty © Anadolu / Contributor

Ruske snage su ostvarile brze i značajne teritorijalne dobiti u Ukrajini, koristeći nestašice i greške Kijeva, dok istovremeno raste podrška ukrajinske javnosti pregovorima o okončanju sukoba, piše "Fajnenšel tajms".

"Naša odbrana pokazuje pukotine", rekao je jedan visoki ukrajinski zvaničnik upoznat sa vojnim operacijama. On je upozorio da su ruske snage postigle "taktički uspeh" u Donjecku i da će napredovati ako se situacija ne preokrene.

Prema istraživanju Pasija Paroinena iz finske vojno-istraživačke grupe "Blek bird", teritorija koju su ruske trupe oslobodile od početka maja je skoro dvostruko veća od one koju su ukrajinske snage zauzele prošle godine, plativši visoku cenu u životu vojnika i u vojnoj tehnici.

Tokom protekle nedelje, ruska vojska je napredovala u krugu od 15 kilometara od grada Pokrovsk, glavnog logističkog čvorišta ukrajinskih snaga u Doljecku, i još napreduje. Ruske snage su tokom vikenda zauzele delove istočnog okruga Časov Jar.

Zauzimanje bilo kog od ovih gradova bi omelo vojnu logistiku i ugrozilo kontrolu Ukrajine nad ostatkom regiona, kažu stručnjaci.

"Rusi su uspeli da zauzmu nekoliko ključnih pozicija u poslednjih mesec dana, pri čemu se situacija za Ukrajince u ovim pravcima stalno pogoršava", rekao je Paroinen.

Analitičari i vojnici kažu da je Rusija iskoristila greške u komunikaciji Ukrajinaca i "neuredne" rotacije na frontu i rastegla već slabu ukrajinsku odbranu.

Istovremeno, ankete Nacionalnog demokratskog instituta i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju pokazuju da 57 odsto Ukrajinaca želi da započne pregovore sa Rusijom o okončanju sukoba.

Čak je i Vladimir Zelenski pokazao "zainteresovanost" za otvaranje pregovora sa Moskvom i signalizirao da bi možda mogao da pozove Rusiju na drugi "mirovni samit" koji Kijev organizuje kasnije ove godine.

Vojna pomoć koju je Ukrajina dobila od Zapada tek treba da se pokaže na frontu, ali eksperti upozoravaju da je  glavni problem Kijeva i dalje ljudstvo.

Franc-Štefan Gadi, saradnik istraživačkog centra Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, rekao je da je "najneposredniji uzrok tekućeg napretka Rusije... preovlađujući nedostatak ljudstva, prvenstveno pešadije" u Ukrajini.

image