Obećanje ludom radovanje: Nema para, podbacila i češka inicijativa za naoružavanje Ukrajine

Kijev umesto 800.000 granata dobio samo 45.000

Prag mora da smanji svoje ambicije u vezi s pomoći Ukrajini u vidu municije – em je znatno skuplje nego što je očekivao, em nailazi na brojne prepreke, konstatuje švajcarski list "Noje ciriher cajtung".

Naime, iako je predsednik Češke, zemlje sa značajnom industrijom naoružanja, Petr Pavel u februaru obećao Ukrajincima 800.000 granata, a zbog preopterećenosti evropskih proizvodnih kapaciteta osmislio inicijativu koja podrazumeva kupovinu granata van Evropske unije kojoj se pridružilo 18 država, Kijev je u junu dobio samo 45.000 granata.

Finansijski problemi češke inicijative

Najočigledniji problem s kojim se susrela češka inicijativa za naoružavanje Ukrajine je nedostatak novca – ne samo što nisu sve države uplatile sredstva, dok su najvelikodušnije bile Nemačka, Holandija i Belgija, već je municija je drastično poskupela na svetskom tržištu usled povećane potražnje.

Nekadašnji zamenik ministra odbrane Tomaš Kopečni, jedan od pokretača pomenute inicijative, pojasnio je da obećanih 800.000 granata sada košta duplo više od prvobitno procenjenih milijardu i po evra. Cene na međunarodnom tržištu su učetvorostručene od 2022. godine.

Rat s Rusijom i na tržištu oružja

Prema rečima predsednika Pavela, to što je javno govorio o nabavci uticalo je na porast konkurencije na tržištu. Moskva je tako dobila priliku da preduzme kontramere u zemljama koje snabdevaju obe zaraćene strane. Prema medijskim napisima, granate dolaze prvenstveno iz Južne Afrike, Južne Koreje i Turske.

Kako Kopečni kaže, nabavka često funkcioniše po principu – ko prvi plati avans ima šansu da osigura granate. "Ako nisi dovoljno brz, dok se vratiš, Rusi su već pokupili municiju", dodaje on.

Zato će, prema oceni češke vlade, do kraja godine Ukrajini biti isporučen samo deo granata kalibra 155 mm, ali ne i one najavljene od 122 mm koje se koriste u naoružanju sovjetske proizvodnje, što je pak za Ukrajince važnije od granata koje su kompatibilne samo s oružjem iz NATO zemalja.

Portal ističe i da nije skroz jasno šta se sve dešava jer Prag objavljuje kontradiktorne informacije – neophodno je više transparentnosti u vezi s procesom i onima koji profitiraju od trgovine oružjem.

Municija za Ukrajinu lošeg kvaliteta

Trka za municijom između Istoka i Zapada omogućila je i proizvođačima da prodaju robu lošeg kvaliteta. Oko pola municije kupljene u Africi i Aziji je lošeg kvaliteta, to jest mora da se "doradi". Predsednik Slovačke Peter Pelegrini, gde je na vlasti politička garnitura skeptična na temu podrške Ukrajini, ali koja učestvuje u češkoj inicijativi, rekao je da će se municija koju kupuje Češka "prerađivati" u fabrikama njegove zemlje.

Dok ostaje nepoznato koliko će tzv. Pavelovih granata stići u Ukrajinu do kraja godine, Prag produbljuje direktnu saradnju s Kijevom: dve države su sredinom jula zaključile novi bezbednosni sporazum, a dve češke kompanije potpisale su sporazume za proizvodnju municije i pušaka u Ukrajini, garantujući tako svojoj industriji oružja unosne ugovore.