Svet

Stejt department: Uvek smo branili i nastavićemo da branimo Izrael

Vašington vidi kako Iran i njegovi saveznici nastavljaju da sprovode nekoliko terorističkih akcija protiv Izraela i izraelskog naroda, zbog čega su SAD prinuđene da preduzmu mere odmazde protiv snaga koje destabilizuju taj region, poručio je portparol Stejt departmenta Metju Miler
Stejt department: Uvek smo branili i nastavićemo da branimo IzraelGetty © 3dmitry

Sjedinjene Države su uvek branile Izrael i nastaviće da ga brane ako ga napadne Iran ili njegovi saveznici, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

U intervjuu za "Foks njuz", Miler je istakao da Vašington vidi kako Iran i njegovi saveznici nastavljaju da sprovode "nekoliko terorističkih akcija" protiv Izraela i izraelskog naroda, zbog čega su SAD prinuđene da preduzmu mere odmazde protiv snaga koje destabilizuju taj region.

"Uvek smo bili jasni da ćemo braniti Izrael od terorizma. Ono što pokušavamo da uradimo jeste da prekinemo ciklus nasilja i sukoba koji nastavljaju da ugrožavaju mir i stabilnost svih na Bliskom istoku", kazao je Miler i dodao da Vašington istovremeno pokušava da "spreči eskalaciju tog sukoba diplomatskim pregovorima".

Portparol je istakao da SAD sa Izraelom neguje "bliske odnose" i da "Vašington čvrsto podržava pravo Izraela da se brani".

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države će nastaviti da štite ne samo Izrael, već i američke interese i trupe u regionu i zahtevaće "odgovornost od onih koji prete" američkom osoblju, koje radi na Bliskom istoku.

Izjave američkog portparola dolaze u okviru nove eskalacije sukoba između Izraela i Irana nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i smrti vojnog komandanta libanskog Hezbolaha Fuada Šukra, u izraelskom napadu u Bejrutu.

Američki zvaničnici su izjavili da, iako se Teheran priprema za napad u narednim danima, još uvek nije jasno kada će se to dogoditi, a detalji su nepoznati.

image