Katalonska policija pretražuje kanalizaciju, zatvorila zoo vrt u potrazi za Puđdemonom

Separatistički političar obećao je da će prisustvovati glasanju za novog regionalnog predsednika

Da li bi lider katalonskih separatista Karles Puđdemon mogao da se uvuče u katalonski parlament obučen kao lav kako bi glasao za novog regionalnog predsednika u četvrtak? Verovatno ne, ali policija u Barseloni ne želi da rizikuje.

Puđdemon je ranije poručio da planira da se vrati u Španiju za inauguraciju novog regionalnog lidera, socijaliste Salvadora Ile, uprkos tome što mu preti hapšenje.

Da bi ga sprečila u tome, katalonska policija obezbedila je neoklasičnu palatu katalonskog parlamenta. U okviru bezbednosne akcije, policija vrši i pretres prostorija parlamenta, uključujući i podrum 400 godina stare zgrade.

Takođe su pretražili kanalizaciju i zapečatili prolaz između parlamenta (koji je nekada bio kraljevska palata i barutana) i zoološkog vrta u Barseloni, koji okružuje zgradu sa tri strane.

"Ovo su standardne bezbednosne procedure koje se sprovode pre bilo kakve ceremonije", rekao je portparol katalonske policije za "Politiko".

Puđdemonov planirani povratak nakon sedam godina u samoproglašenom egzilu u Belgiji izazvao je spekulacije i maštovite scenarije koji uključuju maskiranje i ušunjavanje u parlament, kao i dolazak do parlamenta balonom.

Pućdemon je pobegao iz Španije nakon što su mu vlasti odredile pritvor zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti.

Ovaj separatistički političar odbio je da se kandiduje na evropskim izborima u junu kako bi se kandidovao za katalonskog predsednika, nadajući se trijumfalnom povratku u region iz kojeg je pobegao sedam godina ranije. Ali kandidat socijalista Salvador Ila osvojio je najviše glasova i prošle nedelje je postigao dogovor koji će mu omogućiti da formira manjinsku vladu.