Tramp: Napuniću strateške rezerve nafte ako osvojim novi mandat u Beloj kući

Republikanski predsednički kandidat je rekao da SAD navodno moraju da traže naftu od Venecuele umesto da razvijaju svoju industriju nafte i gasa

Republikanski predsednički kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će napuniti američke strateške rezerve nafte ako bude osvojio još jedan mandat u Beloj kući u novembru.

"Punio sam (rezerve) na nivoima koje nikada ranije nisu videli. Moramo odmah da popunimo strateške rezerve", rekao je on u intervjuu za "Foks njuz".

On je dodao da SAD navodno moraju da traže naftu od Venecuele umesto da razvijaju svoju industriju nafte i gasa.

Prethodno je, uprkos oštrim kritikama izbornih rezultata u Venecueli, Bela kuća krajem jula saopštila da ne nameravaju da ponište dozvole za proizvodnju nafte izdate američkim kompanijama u ovoj južnoameričkoj zemlji.

"Bili smo energetski nezavisni pre četiri godine, a sada tražimo naftu iz Venecuele, iako nemaju ni naftu, oni imaju bitumen, a bitumen treba preraditi", rekao je Tramp u intervjuu.

Pored nafte, SAD obnavljaju dozvolu za izvoz i reeksport tečnog naftnog gasa u Venecuelu svake godine od 2022. godine, uprkos sankcijama koje je Vašington uveo Karakasu .

Administracija aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena ovog leta povećala je kupovinu sirove nafte da bi popunila strateške rezerve nakon istorijske prodaje iz zaliha 2022. godine, posle početka sukoba u Ukrajini, podseća Rojters.