I Turska bi da tuži Izrael za genocid: "Branićemo interese Palestinaca"

Nameru Ankare da se pridruži tužbi najavio je u ponedeljak turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan

Turska je danas podnela dokumente Međunarodnom sudu pravde za pridruživanje tužbi Južne Afrike protiv Izraela, izjavio je šef pravosudnog odbora turskog parlamenta Cunejt Juksel.

"Pratićemo ovu tužbu do samog kraja, braneći interese Palestinaca. Turska se od danas pridružuje tužbi protiv Izraela podnošenjem dosijea", kazao je Juksel.

Nameru Ankare da se pridruži tužbi najavio je u ponedeljak turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Međunarodni sud pravde u Hagu održao je 16. i 17. maja raspravu o zahtevu Južne Afrike da ukaže na dodatne mere protiv Izraela zbog operacije jevrejske države u Rafi.

Sud je 24. maja naredio Izraelu da prekine svoju vojnu operaciju u Rafi i preduzme korake da osigura pristup Gazi za misije koje istražuju navode o genocidu.

Južna Afrika se 10. maja obratila Međunarodnom sudu pravde sa hitnim zahtevom da preduzme dodatne mere protiv Tel Aviva u vezi sa situacijom u Rafi zbog "promenjenih okolnosti i novih činjenica", a podnosilac predstavke je takođe tražio da se prilagode mere koje je sud uveo. 26. januara.

Vlasti su tada naredile Izraelu da učini sve što je potrebno da spreči genocid u Pojasu Gaze, kazni pozive na genocid nad Palestincima, obezbedi protok humanitarne pomoći stanovnicima te oblasti i obezbedi očuvanje dokaza u vezi sa optužbama za počinjenje dela protiv Palestinaca.

Istovremeno, sud UN nije obavezao Izrael da prekine svoju vojnu operaciju u pojasu Gaze, što je Južna Afrika tražila u svojoj tužbi.

Krajem decembra 2023. godine, Pretorija je Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnela tužbu protiv Tel Aviva po Konvenciji o genocidu zbog situacije u Pojasu Gaze, pozivajući sud da preduzme privremene mere protiv izraelskih vlasti.

Južna Afrika je ukazala da su akcije jevrejske države protiv stanovnika palestinske enklave "kršenje obaveza iz Konvencije o genocidu".