Američki vojni stručnjak: F-16 su politički gest, neće promeniti tok sukoba

Glavna uloga F-16 biće da vreba u zapadnoj Ukrajini, daleko od linije fronta - daleko od superiorne ruske PVO i mnogo naprednijeg vazduhoplovstva, smatra Sleboda

Prebacivanje lovaca F-16 u Ukrajinu je demonstrativan korak koji neće uticati na tok bitaka, rekao je američki vojni ekspert Mark Sleboda u intervjuu za novinarku Rejčel Blevins.

"Uprkos svim nevoljama i troškovima, ovi F-16 su više politički gest nego istinski ozbiljan vojni 'vundervafen' (čudotvorno oružje) koji će promeniti tok sukoba. Verovatno su zato mnogi na to reagovali prilično slabo, dok Zelenski čini sve u svojoj moći da pažnju sveta vrati na sebe", izjavio je on.

Prema rečima eksperta, Oružane snage Ukrajine će biti izuzetno oprezne kada je u pitanju upotreba F-16, pošto postoji ogroman rizik da avioni budu uništeni dejstvom moćne PVO ruskih trupa.

"Mnogo puta smo čuli zvaničnike koji su govorili da F-16 neće promeniti tok sukoba. Oni neće promeniti status kvo na bojnom polju, gde ruska vojska sada napreduje. Glavna uloga F-16 biće da vreba u zapadnoj Ukrajini, daleko od linije fronta - daleko od superiorne ruske PVO i mnogo naprednijeg vazduhoplovstva", zaključio je Sleboda.

Podsećanja radi, 31. jula "Blumberg" je objavio vest da je u Ukrajinu stigao mali broj aviona F-16, a ovo je 4. avgusta potvrdio i lider kijevskog režima Vladimir Zelenski.