Otkazan koncert Tejlor Svift u Beču zbog terorističkog napada: Osumnjičeni pristalice Islamske države

Austrijska policija uhapsila je dve osobe zbog sumnje da su planirale teroristički napad na, kako je rečeno, velikim događajima u Beču

Austrijska policija sprečila je planirani teroristički napad na koncertu američke pevačice Tejlor Svift u Beču, i uhapsila dvojicu osumnjičenih, od kojih je jedan austrijski državljanin poreklom iz Severne Makedonija.

Organizatori su naveli da su zbog pretnji po bezbednost, otkazali sve njene koncerte, koji je trebalo da se održe u danas, sutra i u subotu.

Austrijska policija uhapsila je dve osobe zbog sumnje da su planirale teroristički napad na, kako je rečeno, velikim događajima u Beču.

Jedan od osumnjičenih, 19-ogodišnji državljanin Austrije, za kojeg je policija navela da je poreklom iz Severne Makedonije, uhapšen je u Ternicu, a drugi, takođe austrijski državljanin, star 18 godina, u Beču.

Direktor za javnu bezbednost Franc Ruf preneo je da su vlasti ušle u trag pripremnim akcijama za mogući napad, kao i da je 19-ogodišnjak bio fokusiran na koncerte Tejlor Svift u Beču.

On je ukazao da je uhapšeni pristalica Islamske države, koji se radikalizovao preko interneta.

Prilikom hapšenja kod  osumnjičenih su pronađene hemijske supstance.

Policija je navela da je istraga u toku i da ne mogu da preciziraju da li postoje saučesnici, dok austrijski list "Hojte" tvrdi da se još tri osumnjičena nalaze u bekstvu i da se za njima traga.

Ruf je izjavio i da se na koncertima Tejlor Svift očekivalo oko 65.000 ljudi, kao i veliki broj ispred stadiona na kojem je trebalo da nastupa.

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da je situacija bila veoma ozbiljna i da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji policije i nove Obaveštajne službe sa stranim službama blagovremeno otkrivena opasnost i sprečena tragedija.

On je zahvalio policiji i rekao da je važno delovati odlučno i zajedničkim snagama boriti se protiv ekstremističkog islamizma.

Inače, ovo nije prvi put da je osoba poreklom iz Severne Makedonije planiralo terorističke napade u Beču, navodi "Kosovo onlajn".

Austrijski državljanin, čiji roditelji vuku albanske korene iz Severne Makedonije, Kujtim Fejzulaj izvršio je teroristički napad u Beču 2. novembra 2020. godine. Tada je ubio četiri, a ranio 23 osobe.

Simpatizera Islamske države policija je uspela da ubije tokom njegovog krvavog pira u centru Beča, a pre par meseci osuđeno je više lica koja su mu pomagala ili znala za njegove namere.