EU i Francuska udarile na Izrael: Namerno izgladnjavanje civila ratni zločin

EU je navela da očekuje da će se izraelska vlada "nedvosmisleno distancirati" od reči izraleskog ministra Bezalela Smotriča

Evropska unija i Francuska osudile su izraelskog ministra zbog sugestije da bi bilo "opravdano i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Pojasa Gaze kako bi oslobodili desetine zarobljenih talaca na palestinskoj teritoriji.

"Niko na svetu nam neće dozvoliti da izgladnjujemo dva miliona ljudi, iako bi to moglo biti opravdano i moralno da bismo oslobodili taoce", rekao je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič na konferenciji ranije ove nedelje.

Smotričeva izjava izazvala je negodovanje međunarodne zajednice i Evropska unija je saopštila da je namerno izgladnjavanje civila "ratni zločin".

"To još jednom pokazuje njegov prezir prema međunarodnom pravu i osnovnim principima čovečnosti", navodi se u saopštenju EU.

EU je navela da očekuje da će se izraelska vlada "nedvosmisleno distancirati" od reči Smotriča i pozvala da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze, uključujući stotine hiljada dece.

EU je ponovo pozvala na "trenutni prekid vatre" kako bi se obezbedilo oslobađanje svih talaca i povećala raspodela pomoći širom Pojasa Gaze.

Francuska je takođe kritikovala Smotriča, izražavajući "duboku užasnutost zbog skandaloznih izjava".

Pružanje humanitarne pomoći narodu Pojasa Gaze je za Izrael "obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu" jer kontroliše sav pristup toj teritoriji, dodaje se u francuskom saopštenju.

Izrael se suočava sa sve većim kritikama od humanitarnih organizacija i međunarodnih tela zbog ograničavanja hrane za opkoljeni Pojas Gaze.

U saopštenju Ujedinjenih nacija, pozivajući se na nezavisne stručnjake, navedeno je prošlog meseca da je glad zahvatila čitav taj region.

Brojni eksperti su optužili Izrael za vođenje "namernog i ciljanog rata glađu", koji su nazvali "oblikom genocidnog nasilja".