Svet

Jedan od vodećih svetskih zoologa osuđen zbog seksualnog zlostavljanja pasa

Britanski stručnjak za krokodile izjasnio se krivim po 56 tačaka optužnice koje se tiču bestijalnosti i okrutnosti prema životinjama, a veliki deo detalja o njegovim zločinima su toliko uznemirujući i "groteskni", da je sudija upozoravao prisutne da napuste sudnicu
Jedan od vodećih svetskih zoologa osuđen zbog seksualnog zlostavljanja pasaGetty © Conrad Williams, Jr./Newsday RM

Poznati britanski stručnjak za krokodile Adam Briton osuđen je u Australiji na 10 godina i pet meseci zatvora, nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao desetine pasa, u slučaju koji je užasnuo naciju. Njemu je presudom, takođe, zabranjeno da poseduje bilo kakve sisare do kraja života, objavio je Bi-Bi-Si.

Jedan od vodećih svetskih zoologa, koji je radio na produkcijama Bi-Bi-Si i "Nacionalna geografija", izjasnio se krivim po 56 tačaka optužnice koje se tiču bestijalnosti i okrutnosti prema životinjama.

On je priznao i četiri tačke optužnice koje mu stavljaju na teret da je pristupao sadržajima o zlostavljanju dece.

Na Vrhovnom sudu Severne teritorije moglo se čuti kako je ovaj 53-godišnjak snimao sebe kako muči životinje dok skoro sve nisu umrle, a zatim je snimke podelio na društvenim mrežama pod pseudonimima.

Njegovo zlostavljanje ostalo je neprimećeno godinama, sve dok u jednom od njegovih snimaka nije pronađen trag.

Briton je uhapšen u aprilu 2022. godine, a nakon pretresa njegovog seoskog imanja su pronađeni i materijali o zlostavljanju dece na njegovom laptopu.

Veliki deo detalja o Britonovim zločinima su previše uznemirujući da bi bili objavljeni, i toliko "groteskni", da je sudija Majkl Grant u više navrata upozoravao prisutne da mogu da izazovu šok, i da je najbolje da napuste sudnicu. 

"Vaša izopačenost je van ljudskog poimanja" rekao je sudija Majkl Grant Britonu, objavio je australijski AP.

Uključujući vreme koje je proveo u zatvoru, Briton bi imao pravo da podnese zahtev za puštanje na uslovnu slobodu u septembru 2028. godine.

Britonov advokat je tvrdio da je njegovo ponašanje izazvana retkim poremećajem koji izaziva intenzivne, atipične seksualne interese.

Na sudu je pročitano i pismo Britona, koji se izvinio za svoje "ponižavajuće zločine".

"Duboko žalim zbog bola i traume koje sam naneo nedužnim životinjama, a samim tim i mojoj porodici, prijateljima i članovima zajednice", navodi ovaj monstrum i dodaje da njegova porodica nije bila svesna niti umešana na bilo koji način.

"Tražiću dugotrajno lečenje i naći ću put ka iskupljenju", navodi se u pismu stručnjaka za krokodile.

Godinama zlostavljao životinje

Razmene sa "istomišljenicima " u tajnim onlajn čet sobama detaljno govore o tome kako je Briton počeo da zlostavlja konje sa 13 godina.

"Kao dete sam se sadistički ponašao prema životinjama, ali sam to potiskivao. Poslednjih nekoliko godina ponovo se vratilo, a sada ne mogu da prestanem. Ne želim", napisao je u jednoj od poruka koje su dostavljene sudu.

Najmanje deceniju, Briton je iskorištavao vlastite ljubimce i manipulisao druge vlasnike pasa da mu daju njihove.

"Moji vlastiti psi su porodica i tu imam ograničenja. Ja samo jako povređujem druge pse. Nisam za njih vezan, oni su igračke, jasno i jednostavno", objasnio je u jednom četu na Telegramu.

Prema sudskim dokumentima u koje je uvid imao Bi-Bi-Si, Briton je maltretirao najmanje 42 psa, i ubio njih 39.

U dokumentima se nalaze detalji samo zločina koje je počinio 18 meseci pre hapšenja, ali, uprkos tome, opisani su na više od 90 strana, navodi britanski javni servis.

Koristeći onlajn platformu, Briton je nalazio ljude koji su često nevoljno davali svoje ljubimce zbog putovanja ili radnih obaveza.

S njima bi pregovarao da preuzme starateljstvo nad životinjama, a ako bi tražili da saznaju nešto o tome kako žive njihove nekadašnji ljubimci, on bi ih lagao i slao im stare slike, dok bi u stvarnosti zlostavljao životinje u transportnom kontejneru na svom imanju, opremljenom opremom za snimanje, koji je zvao "soba za mučenje", nakon čega bi delio snimke svojih zločina na internetu, pod pseudonimima.

Upitan kako je uspeva da se otarasi psećih ostataka, Briton, koji je delio imanje u predgrađu Darvina sa osam krokodila, rekao je da je nekim ostacima hranio druge životinje.

On je uhvaćen nakon što je postavio na internet snimak u kojem muči najmanje osam pasa, a svi sem jednog su bili štenad, koji je prosleđen anonimno policiji Severne teritorije.

Briton se trudio da izbegne da identifikuje sebe ili svoju lokaciju u svojim video-snimcima, ali na ovom se u pozadini mogao videti svetlo-narandžasti povodac za pse iz grada Darvina, što je dovelo do njegovog hapšenja u aprilu 2022. godine.

Policija je  zaplenili uređaje za snimanje, ostatke životinja i laptop na kome su locirali i 15 fajlova sa materijalom o zlostavljanju dece.

Rođen u Zapadnom Jorkširu, Briton je odrastao u Velikoj Britaniji pre nego što se preselio u Australiju pre više od 20 godina da radi sa krokodilima.

Ovaj doktor zoologije, stekao je globalnu reputaciju kao vodeći stručnjak, čak je ugostio ser Dejvida Atenboroa, dok je snimao deo dokumentaraca "Hladnokrvni život" na njegovom imanju.

image