Uhapšen policajac koji je pomogao Puđdemonu da pobegne

Portparol Mososa rekao je da policija nije iznela detalje o tom pitanju sem što je potvrdila hapšenje službenika

Portparol katalonske specijalne jedinice Mosos potvrdio je danas da je jedan od njenih službenika uhapšen u vezi sa istragom bekstva katalonskog separatističkog lidera.

Španski mediji su objavili da je automobil koji je pripadao uhapšenom službeniku korišćen u Puđdemonovom bekstvu, prenosi "Gardijan".

Portparol Mososa rekao je da policija nije iznela detalje o tom pitanju sem što je potvrdila hapšenje.

Podsećamo, katalonska policija zatvorila je danas Barselonu u pokušaju da uhapsi vođu separatista Karlesa Puđdemona, koji se danas pojavio pred pristalicama u gradu.

Puđdemon se pojavio pred okupljenima, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina.

On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno "jakim policijskim snagama", piše "Politiko" i dodaje da je nakon kratkog pojavljivanja Puđdemon nestao u nepoznatom pravcu.

Puđdemon je okupljenima poručio sa bine ispred Trijumfalne kapije u Barseloni, da nema pravo da odustane.

"Uprkos svim naporima da nam se naudi, došao sam danas ovde da ih podsetim da smo još uvek ovde i da ne odustajemo", rekao je Pudždemon okupljenima i poručio: "Živela Slobodna Katalonija!"

Sa njim su u pratnji bili članovi njegove stranke Žunts (Zajedno za Kataloniju) i predsednik parlamenta Žozep Rula.

Nakon što je završio svoj kratki govor, političar je sišao sa bine, očigledno da bi učestvovao u maršu do parlamenta. Posle nekoliko trenutaka, on je nestao u gomili i nije bio među grupom poslanika koji su na kraju ušli u zgradu, koja je bila zatvorena i okružena policajcima.

Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobegao u samoproglašeni egzil u Belgiji.

I pored usvojenog Zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevera koju su počinili Puđdemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom.

Zbog toga je na snazi nacionalni nalog za hapšenje Puđdemona.