Svet

Bugarska zabranila LGBT "propagandu" u školama, održani protesti

Levičari i grupe za prava LGBT osoba ovaj potez su ocenili kao oblik diskriminacije
Bugarska zabranila LGBT "propagandu" u školama, održani protestiGetty © Andrew Chin / Contributor

Bugarski parlament je doneo izmene Zakona o obrazovanju, u kome se zabranjuje LGBT "propaganda" u školama.

Izmena, koju je predložila stranka "Preporod", usvojena je velikom većinom, sa 159 glasova za, 22 protiv i 12 suzdržanih.

Levičari i grupe za prava LGBT osoba ovaj potez su ocenili kao oblik diskriminacije.

Izmenama zakona zabranjuje se u obrazovnom sistemu, na bilo koji način, direktno ili indirektno, propaganda, promocija ili podsticanje ideja i pogleda povezanih sa netradicionalnom seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom osim biološkog, prenosi "Mond".

U 2021. Mađarska je takođe donela sličan zakon, zabranjujući LGBT propagandu usmerenu prema maloletnicima.

Poslanici su takođe glasali o zasebnom tekstu koji definiše netradicionalnu seksualnu orijentaciju kao različitu od opšteprihvaćenih i utvrđenih pojmova u bugarskoj pravnoj tradiciji emocionalne, romantične, seksualne ili senzualne privlačnosti između osoba suprotnog spola.

Podsetimo, pred Bugarskom su sedmi parlamentarni izbori u tri i po godine.

Bugarska, inače, ne priznaje istospolne brakove. 

Grupe za ljudska prava kritikuju Bugarsku zbog zabrane LGBT propagande

Grupe za ljudska prava kritikuju Bugarsku zbog zabrane ove odlike.

Demonstranti su u sredu i četvrtak izašli na ulice ispred zgrade parlamenta u Sofiji kako bi izrazili svoje protivljenje zakonu, javljaju lokalni mediji, a prenosi "Politiko".

Grupa za prava LGBT osoba sa sedištem u Belgiji "Zabranjene boje" (Forbidden Colours), osudila je zakon u saopštenju, nazvavši ga "direktnim napadom na osnovna ljudska prava LGBT pojedinaca, posebno dece".

"Duboko je zabrinjavajuće videti kako Bugarska usvaja taktiku iz ruskog priručnika protiv ljudskih prava. Ovakvi postupci ne samo da su regresivni, već su i u direktnoj suprotnosti sa vrednostima jednakosti i nediskriminacije za koje se zalaže Evropska unija", dodali su.

image