"Njujork tajms": Upad Ukrajinaca u Rusiju nema nikakvog smisla

Ruska vojska ima dovoljno rezervnih trupa da se angažuje u borbi i da napad rizikuje dalje rastezanje ukrajinskih snaga, objavila je istraživačka grupa "Blek bird"

Prema istraživanju Pasija Paroinena iz finske vojno-istraživačke grupe "Blek bird", koja analizira snimke sa bojnog polja, najverovatnije nekoliko stotina ukrajinskih vojnika, uz podršku oklopnih vozila, prešlo je granicu prvog dana napada u Kursku oblast, a da je više vojnika stiglo drugog dana.

General Gerasimov je rekao da je u napadu na pogranične ruske oblasti učestvovalo do 1.000 ukrajinskih vojnika.

Vojni analitičari kažu da bi napad mogao biti pokušaj da se ruske jedinice odvrate od drugih linija fronta, čime bi se smanjio pritisak na ukrajinske trupe koje se bore da obuzdaju napredovanje Rusije, piše "Njujork tajms".

Ali, dodali su, ruska vojska ima dovoljno rezervnih trupa da se angažuje u borbi i da napad rizikuje dalje rastezanje ukrajinskih snaga.

"Operativno i strateški, ovaj napad nema apsolutno nikakvog smisla", rekao je Paroinen. "Ovo izgleda kao grubo rasipanje ljudi i resursa koji su negde drugde preko potrebni""

Rob Li, viši saradnik Instituta za spoljnu politiku, napisao je na društvenim mrežama da su ti napadi "imali mali uticaj na borbe" u Ukrajini i "nisu imali ozbiljne unutrašnje političke posledice po Putina".

Li i drugi vojni eksperti rekli su da ako je cilj ovonedeljnog napada da se ruske trupe odvuku od drugih delova fronta, ima male šanse da uspe.

"Rusija već ima veće snage i sposobnosti u toj oblasti, bolju komandu i kontrolu, i ima jedinice koje mogu da se rasporede, a koje se ne koriste u Ukrajini", rekao je Li.

Dodao je da je malo verovatno da će ova operacija naterati Rusiju da povuče značajne snage iz Ukrajine.