Svet

Bugarska šalje naoružanje Ukrajini

Kasnimo sa slanjem oružja, ali ćemo pokazati Kijevu da smo deo civilizovanog sveta, rekao poslanik Demokratske Bugarske Stojan Mihalev
Bugarska šalje naoružanje UkrajiniGetty © Andreea Campeanu / Stringer

Narodna skupština Bugarske je u nastavku glasanja o snabdevanju Ukrajine oružjem ratifikovala sporazum između ministarstava odbrane Bugarske i Ukrajine o transferu naoružanja, opreme i municije, kao i odobrila prvo čitanje poverljive liste prelazne vlade o naoružanju koje treba da se isporuči Ukrajini.

Partije GERB-SDS, "Nastavljamo promenu", DPS, "Demokratska Bugarska" i "Bugarski uspon" podržali su nacrt odluke o pružanju vojno-tehničke podrške Ukrajini sa 148 glasova "za".

"Protiv" je glasalo 46 poslanika Bugarske socijalističke partije (BSP) i "Preporoda", a jedan poslanik iz redova partije "Nastavljamo promenu" je bio "uzdržan".

Samo je jedan poslanik partije BSP, Javor Božankov, podržao slanje vojne pomoći Ukrajini i dodao da je "čak i susedna Makedonija dala oružje pre Bugarske", prenose lokalni mediji.

Partije BSP i Preporod su, kako je istaknuto, u više navrata pokušale da odlože ili uklone tačku o naoružavanju Ukrajine sa dnevnog reda.

Poslanici iz BSP su one koji su podržavali predlog o isporuci oružja Ukrajini uoči glasanja nazivali "koalicijom za rat", a jedan od lidera Demokratske Bugarske Hristo Ivanov je na tvrdnje BSP-a da se zalažu za mir, odgovorio da "ako su za mir, to je ruski mir".

Poslanik Demokratske Bugarske Stojan Mihalev je rekao da je Bugarska zakasnila sa odlukom o isporuci oružja Ukrajini, ali da bi takva odluka "Kijevu pokazala da je Bugarska deo civilizovanog sveta".

Pored naoružanja, Bugarska će svoju podršku Ukrajini pokazati tako što će ugostiti do 60 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga koji će biti obučeni za vojne lekare.

Takođe, planirano je da će najviše 50 bugarskih vojnih lica bude uključeno u obuku ukrajinske vojske u korišćenju naoružanja i opreme, a njih pet će biti raspoređeni u multinacionalnu komandu EU u Poljskoj ili Nemačkoj da pomognu u obuci ukrajinske vojske, prenose bugarski mediji.

image