Kijev potvrdio da je suština upada u Kursku oblast - terorizam

Savetnik Zelenskog objasnio je da je cilj ukrajinskih akcija zastrašivanje stanovništva

Kijev je započeo napad na Kursku oblast u pokušaju da unese strah među rusko stanovništvo, izjavio je savetnik Vladimira Zelenskog.

Ukrajinske snage počele su ofanzivu u ruskom regionu ranije ove nedelje, raspoređujući trupe uprkos tome što su potisnute na drugim tačkama fronta.

Ciljevi Kijeva uključuju stavljanje Rusa pod psihološki pritisak u pokušaju da naruše podršku njihovoj vladi, izjavio je Mihail Podoljak u televizijskom intervjuu.

Drugim rečima, suština ukrajinskih akcija je terorizam budući da je po definiciji "terorizam je namerna upotreba protivpravnog nasilja ili pretnje protivpravnim nasiljem za ulivanje straha, sa namerom prinude ili zastrašivanja vlade ili društva u cilju postizanja ciljeva koji su generalno politički, verski ili ideološki".

"Danas imaju rat koji se širi dublje unutar Ruske Federacije. Hoće li se toga bojati? Da", rekao je Podoljak. "Da li reaguju na bilo šta osim na strah? Ne, i svi bi to konačno trebalo da shvate."

Ruski zvaničnici opisali su ukrajinski napad kao teroristički po prirodi, navodeći očigledne namerne napade na civilne ciljeve. Ukrajinski dron kamikaza udario je u utorak u vozilo hitne pomoći u Kurskoj oblasti, pri čemu su ubili vozača i bolničara i ranili lekara, rekao je guverner Andrej Smirnov.

Podoljak je tvrdio da je krajnji cilj Kijeva obezbeđivanje jače pozicije tokom eventualnih mirovnih pregovora sa Moskvom. I sam Zelenski je dao slične opaske u video izjavi u četvrtak.

"Što se više pritiska Rusija to će mir biti bliži – pravedan mir uz pomoć pravedne sile", rekao je on, zahvalivši ukrajinskim trupama na njihovim akcijama.

Zelenski tvrdi da se "pravedan" kraj sukoba može postići samo kroz njegovu formulu mira, koja uključuje kontrolu Kijeva nad svom teritorijom za koju tvrdi da je njegova, kao i ratnu odštetu i sud za visoke ruske zvaničnike. Moskva je odbacila tu ideju kao odvojenu od stvarnosti i nedostojnu razmatranja.