Zakazana debata Trampa i Harisove: Kandidat republikanaca želi bar još dve

Debata je planirana za 10. septembar na TV Ej-Bi-Si

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i njegova demokratska rivalka Kamala Haris vodiće debatu 10. septembra na televiziji Ej-Bi-Si, potvrdila je ta TV mreža, dok je Tramp rekao da bi želeo da se tog meseca održe još dve debate na televizijama Foks i En-Bi-Si.

Na pres konferenciji koju je održao na svom imanju u Palm Biču na Floridi, Tramp je govorio o različitim temama, i rekao da bi voleo da se debate takođe održe 4. i 25. septembra.

Nije naveo konkretne uslove, kao što je pitanje da li bi debata imala publiku uživo, i još nije jasno da li je njegova kampanja iznela predlog izbornom štabu Kamale Haris.

Iz štaba Harisove nisu odmah komentarisala Trampov predlog, ali je ona na Iksu napisala da se raduje debati 10. septembra nakon što se Tramp "konačno posvetio".

Tramp je prethodno nagovestio da bi mogao da se povuče iz debate na televiziji Ej-Bi-Si, koja je bila zakazana pre nego što je potpredsednica Haris zamenila predsednika Džozefa Bajdena kao demokratski predsednički kandidat, što je potpuno promenilo izbornu trku.

Konferencija za novinare bila je prvo Trampovo pojavljivanje u javnosti od kada je Haris izabrala guvernera Minesote Tima Volca za svog potpredsedničkog kandidata.

Na pitanje kako je promenio svoj pristup da bi odgovorio na izazov koji predstavlja Haris, Tramp je odgovorio da nije ništa menjao.

Ona je rekla novinarima da je otvorena za diskusiju o još debata, ali je zvaničnik kampanje ponovio stav da debata 4. septembra nije na stolu. Harisova kampanja se već usprotivila debati Fok-a, rekavši da bi mreža domaćina trebala biti ona koja sponzorira nedavne primarne debate obje strane.

Odgovarajući na pitanja novinara više od sat vremena, Tramp je prelazio s teme na temu, tvrdeći da su Haris i Volc slabi kandidati koji već padaju u anketama.

Uprkos tome, izrazio je žaljenje što ne može da se suoči sa Bajdenom na izborima, nagoveštavajući da je predsednik žrtva neustavne zavere da se ukloni sa pozicija predsedničkog kandidata Demokratske partije.