Američki F-22 stigli na Bliski istok: Ostin razgovarao sa Galantom

Ostin je na društvenoj mreži Iks napisao da je da je Galantu poručio da je važno da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, kojim se obezbeđuje oslobađanje talaca koje drži Hamas

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da su američki borbeni avioni F-22 "raptor" poslati u region Bliskog istoka u okviru napora da se odvrati agresija, odbrani Izrael i zaštite američke snage u regionu.

Ostin je na društvenoj mreži Iks napisao da je Galantu poručio da je važno da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, kojim se obezbeđuje oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Istovremeno, Centralna komanda Vojske SAD (CENTCOM) saopštila je u da su borbeni avioni F-22 američkih vazduhoplovnih snaga stigli na Bliski istok u iščekivanju iranskog napada na Izrael.

"F-22 'raptor' američkog vazduhoplovstva stigli su u zonu odgovornosti Centralne komande SAD 8. avgusta kao deo promene položaja američkih snaga u regionu da bi se ublažila mogućnost regionalne eskalacije", navodi se u saopštenju CENTCOM-a na mreži X.

Američki nosač aviona USS "Abraham Linkoln" sa nekoliko borbenih aviona raspoređen je u ovom regionu početkom meseca.

Podsećanja radi, Pentagon je 3. avgusta najavio da će radi jačanja odbrane nakon pretnji Irana i njegovih saveznika - Hamasa i Hezbolaha, američka vojska na Bliskom istoku rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je potom odobrio slanje dodatnih krstarica i razarača - koji mogu da obaraju balističke rakete - na Bliski istok i u Evropu, a 7. avgusta avioni Ratnog vazduhoplovstva SAD F/A-18 i avion E-2D "hokaj" poleteli su sa nosača aviona "Teodor Ruzvelt"u Omanskom zalivu i stigli u "nepoznatu bazu" na Bliskom istoku.