Nasamario ih: Puđdemon se vratio u Belgiju nakon što je izbegao hapšenje u Španiji

"Mislili su da će slaviti moje hapšenje i mislili su da će nas ova kazna razuveriti. Pa greše", rekao je katalonski separatista

Katalonski separatistički lider Karles Puđdemon vratio se u Belgiju nakon što je izbegao hapšenje u Španiji pošto se pojavio na javnom mitingu u centru Barselone, uprkos nalogu za njegovo hapšenje, izjavio je danas generalni sekretar njegove stranke, Zajedno za Kataloniju, Đordi Turulj.

Turulj je rekao za radio stanicu RAC1 da ne zna da li je Puđdemon već stigao do svoje kuće u Vaterlou u Belgiji, gde se nastanio pre sedam godina nakon što je predvodio neuspeli referendum za secesiju Katalonije od Španije 2017. godine.

Turulj tvrdi da je Puđdemon odlučio da pobegne jer je primetio policijsku opsadu.

"Mislili su da će slaviti moje hapšenje i mislili su da će nas ova kazna razuveriti. Pa greše", rekao je Puđdemon.

Puđdemonov advokat Gonzalo Boje izjavio je u intervjuu za RAC1 da je njegov klijent "slobodan" van Španije.

Policija Katalonije danas nastavlja rad na operaciji potrage za Puđdemonom, objavio je "Pais".

Portparol katalonske specijalne jedinice Mosos potvrdio je u četvrtak da su dvojica njenih službenika uhapšeni u vezi sa istragom bekstva Puđdemona.

Španski mediji su objavili da je automobil koji je pripadao uhapšenom službeniku korišćen u Puđdemonovom bekstvu, prenosi "Gardijan".

Portparol Mososa rekao je da policija nije iznela detalje o tom pitanju, osim što je potvrdila hapšenje.

Puđdemon se u četvrtak pojavio pred svojim pristalicama u Barseloni, uprkos nalogu za hapšenje posle napuštanja Španije pre sedam godina.

On je pred oko 3.500 pristalica održao kratak govor, a njegovo pojavljivanje bilo je propraćeno jakim policijskim snagama, a nakon kratkog pojavljivanja nestao je u nepoznatom pravcu.

Nakon što je Puđdemon pobegao, policijske jedinice su na putu proveravale vozila širom grada, što je, kako prenosi AP, napravilo gužve u saobraćaju, a proveravala je i vozila koja su se kretala auto-putevima ka susednoj Francuskoj.

Puđdemon nije bio u Španiji od 2017. godine kada su vlasti naredile njegovo hapšenje zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

On je tada izbegao španske vlasti pošto je krišom prešao granicu i pobegao u Belgiju.

I pored usvojenog Zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine, pronevera koju su počinili Puđdemon i članovi njegove vlade 2017. godine nije obuhvaćena tom amnestijom.

Zbog toga je na snazi nalog za hapšenje Puđdemona.

Španski sudija zatražio izveštaje o neuspešnoj operaciji hapšenja

Sudija Vrhovnog suda Pablo Larena, u slučaju koji se tiče novog bekstva Puđdemona zatražio je izveštaje od specijalne jedinice Mosos i Ministarstva unutrašnjih poslova o "neuspešnoj" operaciji hapšenja odbeglog lidera.

Kako piše "Pais", sudija želi da sazna detalje operacije hapšenja u kojoj je Puđdemon policiji i specijalcima "izmakao pred očima" i takođe traži identifikaciju onih koji su odgovorni za planiranje te operacije.

Sudija je saopštio da je, obzirom na poternicu koja je na snazi protiv Puđdemona, svaka jedinica imala obavezu da ga uhapsi čim stupi na špansko tlo.
Takođe je rekao da želi da zna koji su agenti "osmislili, odobrili i izvršili" taj plan.