"Global tajms": Otkriven tek vrh ledenog brega dopinga u američkom sportu

Citirajući reči američkog plivača Majkla Felpsa da jednom dopingovani sportisti nikada ne bi trebalo da se takmiče ponovo, kineski liste kaže da bi isto trebalo primeniti na ceo američki tim

Komentarišući to što je Svetska antidoping agencija (VADA) potvrdila da je Američka antidoping agencija (USADA) od 2011. prikrivala brojne slučajeve dopingovanih američkih sportista i tako im omogućavala da se regularno takmiče, kineski list konstatuje da je ovo verovatno tek vrh ledenog brega organizovanog i sistemskog dopinga u američkom sportu.

Dakle, pojašnjava "Global tajms", pošto jedna država očigledno može da ignoriše Svetski antidoping kodeks i dozvoli sportistima koji su dokazano dopingovani da se takmiče, kako USADA može da uhvati osobu koja krši pravila kad to i sama čini?

Uz to list blizak Komunističkoj partiji Kine podseća da se jedan od najvećih doping skandala u istoriji sporta dogodio u SAD – tzv. BALCO skandal – kada je firma iz San Franciska, pošto je radila na razvijanju supstanci za poboljšanje performansi, formirala sivi industrijski lanac preko kojeg se doping prerušen u dodatke ishrani prodavao sve dok nije otkriven 2003. godine.

BALCO je tada raskrinkan, ali lanac ove sive industrije očigledno nije prekinut, piše uredništvo kineskog lista, te dodaje da je VADA otkrila i da su SAD jedno od najvećih svetskih tržišta za nedozvoljene steroide i lekove za poboljšanje učinka.

"U godini koja je prethodila Olimpijskim igrama u Tokiju trećina američkih sportista nije prošla adekvatne doping testove. Da li iza ovoga stoji neka sistemska sila, koja varanje velikih razmera još više prikriva?", pita se "Global tajms".

Uredništvo primećuje i da se otkriće VADA u američkim medijima tretira kao sukob dveju antidoping agencija, a da se izbegava ključno pitanje – poštena konkurencija.

A ako su USADA uvereni u svoju nevinost – pravdaju se time da su dopingovani sportisti radili kao njihovi "tajni agenti" u cilju razotkrivanja drugih dopingovanih takmičara, što je i u vezi s optužbama te agencije upućenim kineskim sportistima – treba da prihvate nezavisnu i temeljnu istragu VADA.

S obzirom na skandale povezane s američkim atletskim timom oko kojih još postoje mnoge sumnje, testiranje treba intenzivirati kako bi se obezbedila pravičnost u sportskim takmičenjima, ukazuje list i citira reči američkog plivača Majkla Felpsa, zaštićenog od strane USADA – "ako ste bili pozitivni, nikad ne bi trebalo da vam dozvole da se ponovo takmičite".

"Ova izjava izgleda najprikladnija u odnosu na američki tim", zaključuje "Global tajms".