Svet

Više od 100 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na školu u Gazi; IDF: Broj mrtvih preuveličan

Kancelarija za medije vlade u Gazi ocenila je da je izraelski napad na školu El Tabain u Gazi genocid i etničko čišćenje Palestinaca
Više od 100 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na školu u Gazi; IDF: Broj mrtvih preuveličanGetty © Abed Rahim Khatib/Anadolu

Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Pojasu Gaze, u kojoj su smešteni raseljeni, dok je izraelska vojska (IDF) saopštila da je pogodila komandni centar Hamasa.

IDF je naveo da su izraelske vazdušne snage izvele udar na "komandno-kontrolni centar koji je služio kao skrovište za teroriste i komandante Hamasa".

Pres TV je izvestio da je napad izraelske vojske na školu izveden tokom jutarnje molitve raseljenih stanovnika Gaze koji su se tamo sklonili.

Jedan libanski TV kanal objavio je snimak iz pogođene škole, na kojem se vide tela umotana u čaršave i spasilačke ekipe koje nastavljaju da vade tela iz ruševina.

"Pogledajte šta Izrael radi. Ovde su žene i deca. Plašite se Boga. Ubili su ih", kaže muškarac na snimku, pokazujući na tela prekrivena ćebadima i čaršavima i položena u školsko dvorište.

Kancelarija za medije vlade u Gazi ocenila je da je izraelski napad na školu El Tabain u Gazi, u kojem je poginulo najmanje 100 ljudi, genocid i etničko čišćenje Palestinaca.

"Ovo se jasno može smatrati činom genocida i etničkog čišćenja protiv našeg palestinskog naroda. Okupaciona vojska je direktno bombardovala raseljene dok su obavljali jutarnju molitvu, što je dovelo do naglog porasta broja poginulih", ističe se u saopštenju, a prenosi "Al Džazira".

Dodaje se da zbog velikog broja poginulih medicinski timovi, civilna zaštita i timovi za pomoć i hitne intervencije još nisu uspeli da iznesu tela svih ubijenih.

"Najstrože osuđujemo izvršenje ovog strašnog okupatorskog masakra i pozivamo ceo svet da to osudi. Smatramo izraelsku okupaciju i američku administraciju potpuno odgovornima za ovaj masakr", navedeno je u saopštenju vlade u Gazi.

Vlada u Gazi pozvala je međunarodnu zajednicu i međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi krvoproliće u Gazi.

IDF: Najmanje 20 terorista ubijeno u školi

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je najmanje 20 pripadnika grupe Hamas, uključujući i komandante, poginulo u napadu na školu u Gazi, odbacivši kao "preuveličane" tvrdnje palestinskih vlasti da je u napadu ubijeno više od 100 Palestinaca.

IDF navodi da je komandna soba Hamasa i palestinskog Islamskog džihada bila smeštena u sobi za molitvu u školi El-Tabain,  prenosi "Tajms of Izrael".

"Prema preliminarnim podacima, brojevi koje je objavila vladina kancelarija za medije u Gazi, koja deluje kao medijska ruka Hamasa, su preuveličani i ne poklapaju se sa informacijama koje su dostupne IDF-u", navedeno je u saopštenju.

image