Blinken: Eskalacija na Bliskom istoku nije u interesu nijedne strane

Američki državni sekretar je istakao hitnu potrebu da se postigne prekid vatre, kako bi se oslobodili taoci u Gazi i kojim bi se stvorili uslovi za širu regionalnu stabilnost

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da eskalacija tenzija na Bliskom istoku nije "u interesu nijedne strane", istovremeno naglašavajući potrebu za prekidom vatre u Gazi, saopštio je danas Stejt department.

"Sekretar je ponovo potvrdio posvećenost SAD bezbednosti Izraela i razgovarao o tome kako eskalacija nije u interesu nijedne strane", navedeno je u saopštenju, a prenosi Rojters.

Blinken je istakao hitnu potrebu da se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze, kojim bi bili oslobođeni taoci u Gazi i kojim bi se stvorili uslovi za širu regionalnu stabilnost.

Prethodno je više od 100 Palestinaca ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Pojasu Gaze, u kojoj su smešteni raseljeni, dok je izraelska vojska (IDF) saopštila da je pogodila komandni centar Hamasa.

Pres TV je izvestio da je napad izraelske vojske na školu izveden tokom jutarnje molitve raseljenih stanovnika Gaze koji su se tamo sklonili.

Jedan libanski TV kanal objavio je snimak iz pogođene škole, na kojem se vide tela umotana u čaršave i spasilačke ekipe koje nastavljaju da vade tela iz ruševina.

U međuvremenu, američka baza u Siriji ponovo je napadnuta. Izveštaja o šteti i eventualnim žrtvama za sada nema.

Rizik od eskalacije sukoba na Bliskom Istoku povećan je nakon što je Izrael nedavno likvidirao političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijeha u Iranu i vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu.