Svet

SAD ukidaju zabranu izvoza ofanzivnog oružja u Saudijsku Arabiju

Bajdenova administracija je ove nedelje obavestila Kongres o svojoj odluci da ukine zabranu, izjavio je pomoćnik Kongresa
SAD ukidaju zabranu izvoza ofanzivnog oružja u Saudijsku ArabijuGetty © Ibrahim Erikan/Anadolu Agency

Bajdenova administracija odlučila je da ukine zabranu prodaje ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji, saopštio je Stejt department.

Ovim potezom, američke vlasti su okončale trogodišnju politiku pritiska na Rijad, pokrenutu sa ciljem zaustavljanja rata u Jemenu, prenosi Rojters. Kako se navodi, visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD potvrdio je da je ukinuta zabrana isporuke određene municije vazduh-zemlja u Saudijsku Arabiju.

"Razmotrićemo nove transfere od slučaja do slučaja u skladu sa Politikom isporuke konvencionalnog oružja", rekao je on.

Bajdenova administracija je ove nedelje obavestila Kongres o svojoj odluci da ukine zabranu, izjavio je pomoćnik Kongresa. Jedan izvor je rekao da bi prodaja mogla da se nastavi već sledeće nedelje, a Rojters prenosi i da su vlasti SAD već u petak popodne počele sa objavljivanjem obaveštenjima o prodaji.

"Saudijci su ispunili svoj deo sporazuma, a mi smo spremni da ispunimo naš", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije, komentarišući to što od marta 2022. godine i primirja između Saudijske Arabije i Huta, pod posredstvom UN, saudijska vojska nije izvodila vazdušne napade na teritoriji Jemena.

Podsećanja radi, demokratski i republikanski poslanici doveli su u pitanje isporuku ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji u poslednjih nekoliko godina, zbog civilnih žrtava tokom kampanje ove države u Jemenu i zabrinutosti za ljudska prava.

Prema američkom zakonu, veće međunarodne ugovore o oružju moraju pregledati članovi Kongresa, pre nego što postanu konačni.

Bajden je oštriji stav o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zauzeo 2021. godine, a on je takođe kao razlog za takav potez naveo kampanju Rijada protiv Huta, u kojoj je stradalo mnogo civila.

Međutim, protivljenje američkog predsednika je ublaženo usled intenziviranja sukoba na Bliskom istoku - odnosno rata u Pojasu Gaze i operacije pokrenute protiv Huta, koju predvode SAD.

Bajdenova administracija takođe pregovara o odbrambenom paktu i sporazumu o civilnoj nuklearnoj saradnji sa Rijadom kao deo širokog sporazuma koji predviđa da Saudijska Arabija normalizuje veze sa Izraelom, iako to ostaje, bar za sada, nedostižan cilj.

image