Nova bolest na Starom kontinentu: Evropa "uvezla" prve slučajeve virusa sličnog ziki

Epidemije virusa oropouče, koje mogu biti povezane sa deformitetima fetusa, prijavljene su u nekoliko zemalja u Južnoj i Centralnoj Americi i na Karibima

Evropska agencija za bolesti upozorila je turiste na rizik - posebno za trudnice - putovanja u područja sa visokim brojem slučajeva virusa sličnog ziki, nakon što su otkriveni prvi slučajevi bolesti u Evropi.

Devetnaest uvezenih slučajeva virusa oropouče (OROV) - zoonoza koja se širi na ljude od zaraženih mušica i komaraca - prijavljeno je u zemljama Evropske unije u junu i julu. U Španiji 12, pet u Italiji i dva u Nemačkoj. Svi su povezani sa nedavnim putovanjima na Kubu i Brazil, navodi se u saopštenju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Oropouče virus može da izazove groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje i bolove u mišićima i zglobovima, ali je posebno opasan za trudnice jer može da izazove pobačaj, razvojne probleme i deformitet fetusa.

Brazilsko ministarstvo zdravlja diglo je uzbunu u julu nakon što su četiri bebe rođene sa mikrocefalijom - glavama manjih od očekivanih. Njihove majke su bile zaražene virusom.

Poznato je da virus zika, koji se takođe prenosi preko komaraca, izaziva urođene deformacije uključujući mikrocefaliju.

Ne postoji vakcina ili lek za sprečavanje ili lečenje OROV-a. Iako je bolest retko fatalna, Brazil je nedavno prijavio prva dva smrtna slučaja u svetu od virusa, obe žene u 20-im godinama.

Od januara je prijavljeno preko 8.000 slučajeva u Južnoj Americi, Centralnoj Americi i na Karibima, sa prijavljenim epidemijama u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji, Peruu i Kubi.

ECDC je saopštio da je rizik od infekcije za evropske građane koji putuju u epidemijska područja u Americi "procenjen kao umeren". Ali verovatnoća izlaganja ljudi u Evropi je i dalje veoma mala, pošto su mušice i komarci koji prenose virus odsutni na kontinentu i do danas nema dokumentovanih slučajeva prenošenja virusa sa čoveka na čoveka.

Evropa takođe prijavljuje sve veći broj bolesti koje prenose komarci, kao što je virus Zapadnog Nila, sa nedavnim slučajevima otkrivenim u Grčkoj i Rumuniji.