Svet

Egipat optužio Izrael zbog masakra u Gazi: Ne želite da okončate sukob

Najoštrije osuđujemo akcije Izraela i pozivamo međunarodnu zajednicu da zauzme jedinstven stav, koji će biti efikasan i moći da pruži zaštitu palestinskom narodu u Pojasu Gaze, poručili su u egipatskom Ministarstvu spoljnih poslova
Egipat optužio Izrael zbog masakra u Gazi: Ne želite da okončate sukobwww.globallookpress.com © Khaled Daoud/Keystone Press Agency

Masakr u školi El Tabain u Gazi dokazuje potpuni nedostatak političke volje izraelskih vlasti da okončaju rat u palestinskoj enklavi, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije su palestinske službe za vanredne situacije saopštile da je izraelski avion ispalio tri rakete na školu El Tabain u Gazi, gde su se izbeglice okupile na jutarnjoj molitvi. U napadu je, prema preliminarnim podacima, ubijeno 100 ljudi.

"Nastavak ovakvih zločina u masovnim razmerama, koji rezultiraju smrću velikog broja civila, svaki put kada se pojačaju napori posredovanja u pokušaju da se pronađe rešenje za prekid vatre u enklavi, otvoreno ukazuje na nedostatak izraelske političke volje za prekid vatre", navodi se u saopštenju.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije je osudilo akcije Izraela i pozvalo međunarodnu zajednicu da zauzme jedinstven stav, koji će biti efikasan i koji će moći da pruži zaštitu palestinskom narodu u Pojasu Gaze i zaustavi ubijanje civila.

"Egipat će nastaviti svoje napore diplomatskim kanalima sa svim uključenim međunarodnim stranama da na sve moguće načine obezbedi snabdevanje Pojasa Gaze humanitarnom pomoći i nastaviće da radi na sporazumu o prekidu vatre", dodaje se.

image