Svet

Potez Kijeva koji neće ostati bez posledica: Belorusija razmišlja o zatvaranju ukrajinske ambasade

Ukrajina je narušila vazdušni prostor Belorusije
Potez Kijeva koji neće ostati bez posledica: Belorusija razmišlja o zatvaranju ukrajinske ambasadeGetty © Royalty-free

Diplomatsko prisustvo Ukrajine u Belorusiji biće ugroženo ako Kijev nastavi svoju nepromišljenu politiku prema Minsku, upozorilo je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na to što su ukrajinski borbeni dronovi narušili vazdušni prostor Belorusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, u vezi sa tim, pozvalo je na razgovor otpravnicu poslova Ukrajine Olgu Timuš i zahtevalo od Kijeva da preduzme mere za sprečavanje ovakvih incidenata.

Ukrajinskom diplomati je upućena protestna nota.

Beloruska strana je zahtevala da budu preduzete sveobuhvatne mere da bi se sprečili slični incidenti u budućnosti, koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije situacije u regionu, navodi se u saopštenju.

Ta država je upozorila Ukrajinu da zadržava pravo da preduzme uzvratne korake kako bi zaštitila svoju teritoriju.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko juče je rekao da su nacionalne snage protivvazdušne odbrane u petak uveče stavljene u stanje visoke pripravnosti jer je ukrajinska vojska prekršila "sva pravila ponašanja i narušila (beloruski) vazdušni prostor". Predsednik je naveo i da sumnja da nije prvi put da se ovakvi napadi dešavaju.

Belorusija zadržava pravo da preduzme sve mere koje smatra neophodnim da zaštiti svoju teritoriju ako se takve "provokacije" nastave. Takvi incidenti mogu biti štetni i za odnose među susedima, upozorio je Minsk.

"Ukoliko diplomatska misija Ukrajine u Belorusiji ne bude u stanju da utiče na sprečavanje ovakvih provokacija, beloruska strana može da pokrene pitanje da li je izvodljiva da je zadrži dalje u Minsku", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin izjavio je u subotu da će Belorusija pojačati svoje vojno prisustvo na ukrajinskoj granici.

image