Kina želi da izgradi "superambasadu" u Londonu

Lokalne vlasti su prvobitni predlog Pekinga odbile 2022. godine iz bezbednosnih razloga

Kineska vlada oživela je napore da izgradi ogroman kompleks ambasade u srcu Londona, piše "Telegraf". Kineski zvaničnici se navodno nadaju da će se odnosi sa Ujedinjenim Kraljevstvom poboljšati nakon izbora premijera Kira Starmera.

"Telegraf" je planirani kompleks opisao kao "superambasadu", koja će se prostirati na površini od skoro šest kvadratnih kilometara na mestu Kraljevske kovnice novca, koja se nalazi u blizini Londonske kule.

Očekuje se da će kompleks biti deset puta veći od trenutnog kineskog diplomatskog centra u centralnom Londonu. Sastojaće se od ambasade, kancelarija, 225 domova i centra za kulturnu razmenu, navodi list, pozivajući se na planske dokumente koji su dostavljeni opštinskim vlastima.

Portparol opštine je za "Telegraf" rekao da "tim za planiranje razmatra prijavu i da su javne konsultacije započele" i dodao da za sada ne znaju kada će se odbor sastati i odgovoriti na zahtev.

Peking je kupio kovnicu za 255 miliona funti (324,6 miliona dolara) 2018. godine, ali je njegov prvi zahtev za dozvolu za izgradnju kompleksa odbijen 2022. Razlog je bio strah zvaničnika i lokalnog stanovništva da će ambasada privući antikineske demonstrante i ugroziti javnu bezbednost u toj oblasti.

U vreme odbijanja, Kina je bila treći najveći trgovinski partner Ujedinjenog Kraljevstva. Diplomatski odnosi između Londona i Pekinga su se potom pogoršali.

Peking je ponovo podneo planove za izgradnju ambasade nekoliko nedelja nakon prošlomesečnih opštih izbora, na kojima je ubedljivo pobedila Laburistička partija.

Prema izveštajima britanskih medija, ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi planira da poseti Kinu u septembru, usred onoga što je vlada nazvala "revizijom" njenih odnosa sa azijskom supersilom. Kineski zvaničnici vide ovo putovanje kao priliku da se poprave "narušene veze" dve zemlje, navodi "Global tajms".