Svet

Sunce, pesak i štrajkovi: Italijanski klubovi na plaži zatvoreni u znak protesta zbog zakona EU

Pravila EU ugrožavaju decenijama stara porodična preduzeća
Sunce, pesak i štrajkovi: Italijanski klubovi na plaži zatvoreni u znak protesta zbog zakona EU© Mondadori Portfolio / Contributor

Hiljade italijanskih plaža zatvorile su svoje suncobrane, "štrajkujući" zbog pravila Evropske unije čiji je cilj otvaranje sektora za konkurenciju.

Klubovi na plaži, ili preduzeća licencirana za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, u Italiji se prenose s generacije na generaciju. Sada će, pravilima EU, za licence morati da se nadmeću na javnom tenderu.

Operateri klubova na plaži ističu da su investirali u svoje poslove i upozoravaju da je u pitanju 300.000 radnih mesta. Međutim, direktiva EU o konkurenciji iz 2006. kaže da koncesije treba da se dodeljuju putem konkurentnog procesa nadmetanja.

Italijanske vlade su odlagale primenu pravila, strahujući od moćnog "lobija" klubova na plaži, ali su sada tenderi zakazani za 2025. godinu, piše "Politiko".

Italijanski ministar za Evropu Rafael Fito rekao je na konferenciji za novinare ove nedelje da su "u toku" i "kompleksne" rasprave sa Evropskom komisijom.

Mauricio Rustignoli iz poslovnog udruženja FIBA klubova na plaži rekao je da se 80 odsto klubova na plaži pridržavalo takozvanog "pristojnog štrajka", zatvarajući suncobrane u petak od 7:30 do 9:30 ujutro. Operateri su zapretili celodnevnim štrajkom ako vlada ne ponudi zadovoljavajući odgovor.

image