Svet

Tbilisi odoleva pritiscima: Lider partije "Gruzijski san" odbio sastanak sa američkim senatorima

Bidzin Ivanišvili je lično objasnio svojim američkim partnerima razloge odbijanja, otkrio je gruzijski premijer Irakli Kobahidze
Tbilisi odoleva pritiscima: Lider partije "Gruzijski san" odbio sastanak sa američkim senatorimaGetty © Thierry Tronnel/Corbis

Predsednik vladajuće partije "Gruzijski san" Bidzin Ivanišvili odbio je da se sastane sa američkim senatorima tokom njihove posete toj zemlji, izjavio je premijer Irakli Kobahidze. 

Prema njegovim rečima, Ivanišvili je lično objasnio svojim američkim partnerima razloge odbijanja. Međutim, premijer ih nije saopštio.

Uprkos pretnjama sa Zapada, Gruzija je prethodno usvojila zakon o stranim agentima, nakon čega je Vašington obustavio pomoć Tbilisiju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD obustavljaju pomoć za Gruziju, pošto akcije njene vlade nisu u skladu sa težnjama da uđe u NATO.

"Nakon antidemokratskih akcija gruzijske vlade, 23. maja, najavio sam sveobuhvatnu reviziju bilateralne saradnje između Sjedinjenih Država i Gruzije. Kao rezultat, SAD obustavljaju pomoć u vrednosti od 95 miliona dolara, koja je direktno usmerena na podršku Vladi Gruzije", rekao je Blinken.

Osim toga, zamrznut je i proces integracije Gruzije u EU.

"Namere aktuelne gruzijske vlade nisu jasne liderima Evropske unije. Zakon o transparentnosti stranog uticaja je očigledno korak unazad. Takođe, antizapadna i antievropska retorika je potpuno nespojiva sa deklarisanim ciljem ulaska u Evropsku uniju", opravdao je ambasador EU u Tbilisiju Pavel Gerčinski.

image