Kina pružila podršku Iranu: Spremni smo da održavamo blisku komunikaciju

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je ponovio osudu Pekinga zbog ubistva šefa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula

Kina podržava Iran u odbrani svog "suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji vršiocu dužnosti ministra spoljnih poslova Irana u telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru, Vang je ponovio osudu Pekinga zbog ubistva šefa Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula, rekavši da je napad narušio suverenitet Irana i ugrozio regionalnu stabilnost.

Iran i Hamas optužili su Izrael da je izvršio napad u kojem je ubijen Hanije. Izrael nije preuzeo niti negirao odgovornost za ubistvo, što je podstaklo zabrinutost da se rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pretvara u širi bliskoistočni rat.

Iran je obećao da će "oštro kazniti" Izrael zbog ubistva.

Vang je rekao Aliju Bageriju Kaniju, vršiocu dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova, da je ubistvo Hanijea "direktno podrilo proces pregovora o prekidu vatre u Gazi i narušilo regionalni mir i stabilnost", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom i u njegovim naporima da održi regionalni mir i stabilnost, i spremna je da održava blisku komunikaciju sa Iranom", rekao je Vang.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan predložio je u nedelju Abasa Arakčija za ministra spoljnih poslova zemlje. Arakči je bio glavni iranski pregovarač u nuklearnim pregovorima od 2013. do 2021. godine.