Evropa preti: Iran i njegovi sateliti da se uzdrže od napada na Izrael

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc upozorili su da će Iran snositi odgovornost ukoliko se odluči na takav korak

Iran će "snositi odgovornost" za svaki udar protiv Izraela "koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu" i koji bi ugrozio mogućnosti o postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, poručeno je u zajedničkom saopštenju Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Britanski premijer Kir Starmer, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Iran "i njegove satelite" da se uzdrže od napada, dodajući da se slažu sa zemljama posrednicama, odnosno SAD, Egiptom i Katarom, da ne sme biti više odlaganja u pregovorima između Hamasa i Izraela, prenosi "Politiko".

Prethodno je portal "Aksios" preneo da izraelske bezbednosne službe smatraju da bi do napada Irana na tu zemlju moglo doći u narednim danima.

Iran je upozorio da će u znak odmazde napasti Iran nakon što je u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismael Hanije, za šta Izrael nije preuzeo odgovornost.