Svet

"Pranje" biografije Kamalinog potpredsednika: "Volc je samo hteo da zahvali Džej Di Vensu"

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens, koji je služio u marincima, kritikovao je Volca, rekavši da misli da je sramno da pripremate svoju jedinicu za Irak, obećate da ćete ići do kraja sa njima, a onda se povučete pre samog odlaska
"Pranje" biografije Kamalinog potpredsednika: "Volc je samo hteo da zahvali Džej Di Vensu"© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Izborni štab demokratskog predsedničkog kandidata Kamale Haris i kandidata za potpredsednika Tima Volca pokušavaju da "poprave" situaciju u vezi sa videom u kojem guverner Minesote govori o tome kako je nosio oružje u ratu, dok i dalje tim povodom kruže pitanja o njegovoj vojnoj službi.

Osude javnosti nastale su zbog nedavno objavljenog videa iz 2018. u kojem Volc govori protiv oružja i zalaže se za njegovu kontrolu, prenosi "Vašington tajms".

"Moramo osigurati da ratno oružje kakvo sam ja nosio u ratu bude jedino mesto za njega", kazao je Volc.

On je služio 24 godine u američkoj Nacionalnoj gardi, ali nikada nije bio raspoređen u aktivnoj borbenoj zoni.

"Guverner Volc nikada ne bi uvredio ili potcenio bilo koju američku službu i njen doprinos zemlji – on zapravo zahvaljuje senatoru Vensu što je rizikovao svoj život za našu zemlju. To je američki način", navela je portparolka kampanje Loren Hit.

Ona je dodala da se guverner "pogrešno izrazio", iznoseći argumente zašto ratno oružje nikada ne treba da bude na ulicama ili u učionicama.

"On je rukovao oružjem u ratu i čvrsto veruje da su samo pripadnici vojske obučeni da nose smrtonosno oružje, treba da mu imaju pristup, za razliku od Donalda Trampa i Džej Di Vensa koji daju prioritet oružanom lobiju u odnosu na našu decu", rekla je Hitova.

Volc, koji je u fokusu pažnje javnosti otkako je postao demokratski kandidat za potpredsednika, kritikovan je zbog izjava kao što je ona iz videa iz 2018. kada je sugerisao da se angažovao u borbi.

Kroz čitavu političku karijeru, Volca prate kritike da je "ulepšao" svoj vojni dosije, navodi "Vašington tajms".

Takođe mu je zamereno zbog povlačenja iz vojne službe 2005. kada je završio vojnu karijeru pre nego što je njegova jedinica trebalo da bude raspoređena u Iraku i kandidovao se za Kongres.

Republikanski kandidat za potpredsednika Džej Di Vens, koji je služio u marincima, kritikovao je Volca zbog toga, rekavši da misli da je sramno da pripremate svoju jedinicu za Irak, obećate da ćete ići do kraja sa njima, a onda se povučete pre samog odlaska.

Pelosijeva: Volcu ukrali hrabrost

I bivša predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi stala je u odbranu Tima Volca, rekavši da je napad na njega "krah ideja njegovih protivnika", i optužila republikance da su Kamalinom adutu za potpredsednika "ukrali hrabrost".

"Nemaju šta da kažu, pa izmišljaju događaje. On je došao u Kongres i izabran za najvišeg demokratu u Komitetu za boračka pitanja gde je napravio istorijski napredak za veterane, najviše od Drugog svetskog rata",  rekla je Pelosijeva za Em-Si-En-Bi-Si.

Ona je naglasila da se Volc zapravo penzionisao mesecima pre nego što je njegovoj jedinici izdato naređenje za mobilizaciju.

"On je bio dosledan patriotski hrabri Amerikanac", dodala je ona, piše "Politiko".

Od kada se saznalo za izbor Tima Volca za kandidata za potpredsednika SAD, nije prošlo mnogo da se obelodani da je Kamalin adut godinama lagao da je napustio Nacionalnu gardu sa rangom višeg podoficira.

Kako prenosi "Njujork post", ražalovan je sa mesta savetnika komandanta jer je pobegao kada je njegova jedinica pozvana da služi u Iraku 2005. godine.

image