Svet

Izraelski ministar odbrane preneo američkom kolegi da Iran sprema vojni napad širokih razmera

Kako je naveo Pentagon u saopštenju koje je objavljeno nakon Ostinovog razgovora sa izraelskim ministrom odbrane, američki državni sekretar je ponovio posvećenost SAD da preduzme sve da odbrani Izrael
Izraelski ministar odbrane preneo američkom kolegi da Iran sprema vojni napad širokih razmeraGetty © Ariel Hermoni/Anadolu Agency via Getty Images

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je svom američkom kolegi Lojdu Ostinu da se Iran priprema za vojni napad širokih razmera na Izrael, preneo je portal "Aksios".

Kako se navodu u saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane, Galant i Ostin su razmotrili operativnu i stratešku koordinaciju, kao i spremnost izraelske vojske da odgovori na pretnje Irana.

U međuvremenu je ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio raspoređivanje američke podmornice sa krstarećim raketama u regionu Bliskog istoka, saopštio je Pentagon.

To je redak slučaj da Pentagon javno najavi raspoređivanje podmornice, preneo je Rojters.

Kako je naveo Pentagon u saopštenju koje je objavljeno nakon Ostinovog razgovora sa izraelskim ministrom odbrane, američki državni sekretar je ponovio posvećenost SAD da preduzme sve da odbrani Izrael, naglašavajući da Vašington jača položaje i sposobnosti američkih snaga širom Bliskog istoka.

Američka vojska je već ranije saopštila da će razmestiti dodatne avione lovce i borbene brodove mornarice u region kako bi pojačala izraelsku odbranu.

Lokalne novinske agencije u petak su citirale izjavu zamenika komandanta Iranske revolucionarne garde da je Iran spreman da izvrši naređenje vrhovnog komandanta ajatolaha Ali Hamneija da "strogo kazni" Izrael zbog ubistva lidera palestinske grupe Hamas Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula.

image