Svet

Malverzacije u vezi sa Mundijalom: Privedena potpredsednica Evropskog parlamenta

Funkcionerka je osumnjičena za korupciju u "jednoj zalivskoj zemlji", izvestili su mediji, dok belgijski "Soar" navodi da je reč o Kataru
Malverzacije u vezi sa  Mundijalom: Privedena potpredsednica Evropskog parlamentawww.globallookpress.com © Takis Sagias via www.imago-image/www.imago-images.de

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u Belgiji i privedena na ispitivanje, prenela je agencija AFP.

Prema pisanju medija, funkcionerka je optužena u krivičnom predmetu koji se odnosi na korupciju u "jednoj zalivskoj zemlji". Tužioci nisu precizirali identitet osumnjičenih niti ime zemlje o kojoj je reč, rekavši samo da je reč o "zalivskoj" državi. Međutim, belgijski "Soar" piše da je reč o Kataru, organizatoru Svetskog prvenstva u fudbalu.

"Istražitelji Federalne pravosudne policije već nekoliko meseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem poklona trećim licima sa značajnim pozicijama u Evropskom parlamentu", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Na ove informacije je večeras reagovala grupa socijalista i demokrata u EP navodeći da su "zgroženi optužbama za korupciju u evropskim institucijama".

Grupa ističe da ima nultu toleranciju na korupciju.

"Mi smo prvi koji podržavamo temeljnu istragu i punu transparentnost. U potpunosti ćemo sarađivati sa svim istražnim organima. Imajući to na umu, nećemo javno komentarisati pravne postupke koji su u toku", poručuju iz ove političke grupe i ističu da s obzirom na ozbiljnost navoda zahtevaju "obustavu rada na svim dosijeima i glasanjima na plenarnoj sednici koji se tiču zalivskih država, posebno liberalizacije viza i planirane posete".

Belgijski mediju podsećaju na poslednji govor Eve Kaili 21. novembra 2022. godine kada je govorila o situaciji u Kataru u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu.

"Svetsko prvenstvo u Kataru je, zapravo, dokaz kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju zemlje reformama koje su inspirisale arapski svet. Sama sam rekla da je Katar pionir u radničkim pravima, ukidajući kafalu (u kafala sistemu u Kuvajtu zapošljavanje stranaca je dozvoljeno samo ako ih sponzoriše kuvajtski kum)", rekla je ona.

Ona je tada poručila i da "neki optužuju svakoga ko razgovara sa njima ili ima veze sa njima, ali ipak uzimaju njihov benzin".

Ranije danas uhapšene su četiri osobe, a mediji u Grčkoj i Belgiji javili su da je jedan od četvorice privedenih Kailin partner Luka Visentini, koji je na poziciji generalnog sekretara Međunarodne konfederacije sindikata ITUC.

Grčka socijalistička partija (PASOK), čija je Kaili članica, saopštila je da je ona "izbačena" iz stranke.

Saopšteno je da su belgijske vlasti izvršile nekoliko hapšenja i pretresa u vezi sa istragom o sumnjama u korupciju u Evropskom parlamentu koje povezuju sa održavanjem Mundijala u Kataru.

Policija je izvršila raciju na 16 adresa u Briselu, a pronađeno je 600.000 evra u gotovini. Pored toga, zaplenjeni su kompjuteri i mobilni telefoni. Evropski parlament za sada se nije zvanično oglasio ovim povodom.

image