Svet

Skot Riter: Avioni F-16 su propagandni korak – neće ništa promeniti na frontu

Ako uspeju da uspešno isporuče ove F-16 Ukrajini – Rusija će uništiti baze. A ako Ukrajina pokuša da upotrebi ove lovce protiv ruskih snaga, oni će biti oboreni, kaže bivši američki obaveštajac
Skot Riter: Avioni F-16 su propagandni korak – neće ništa promeniti na frontuGetty © Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu

Avioni F-16 koje je Ukrajina dobila od Zapada su tu radi propagande, rekao je američki vojni stručnjak Skot Riter, komentarišući tvrdnju novinara nemačkog portala "Gegenpol" da su ovi avioni viđeni kako kruže iznad Kijeva. 

"F-16 su avioni stari 40 godina koji su ojačani raketama vazduh-vazduh. Ne znamo da li su oni stacionirani u ukrajinskim bazama ili ne. Prema glasinama, ovi lovci se nalaze u rumunskim bazama, poleću iz Rumunije, i iz propagandnih ciljeva kruže nebom iznad Odese i Kijeva, a zatim ponovo sleću u Rumuniju. Ukoliko ovi avioni ikada budu učestvovali u borbama sa Rusima u vazduhu ili u borbenim misijama vazduh-zemlja, nakon čega bi se vratili na aerodrome u Rumuniji, onda će ruske snage uništiti ove aerodrome, pošto bi u ovom slučaju Rumunija postala direktan učesnik u sukoba", upozorio je Riter. 

Bivši američki obaveštajac dodaje da Ukrajina treba da pronađe mesto sa kojeg bi sa njene teritorije ovi avioni mogli da poleću. Ipak, ističe, da je do sada Rusija uvek uspevala da uništi svaku bazu, koju su Ukrajinci pokušali da koriste u cilju kasnijeg korišćenja F-16. 

"Ako uspeju da uspešno isporuče ove F-16 Ukrajini – Rusija će uništiti ove baze. A ako Ukrajina pokuša da upotrebi ove lovce protiv ruskih snaga, oni će biti oboreni. Ovi F-16 uopšte ništa ne menjaju, to je 100 odsto propagandni potez", objasnio je Riter.

Podsetimo, dugoočekivani avioni F-16, prema rečima Vladimira Zelenskog, stigli su nedavno u Ukrajinu, godinu dana nakon što je Vašington odobrio njihovu isporuku. Prema pisanju časopisa "Ekonomist", Kijev je dobio prvih deset od 79 američkih borbenih aviona koje je Vašington najavio za Kijev. Do kraja godine, kako se navodi, očekuje se da će Ukrajina dobiti još deset ovakvih aviona. 

Ruska strana u međuvremenu je potvrdila da su avioni F-16 bili primećeni iznad novih regiona od 7. avgusta ove godine i to u pravcu grada Hersona, dok su neki pojedinci već počeli da kače snimke aviona F-16 na nebu iznad Odese. 

Moskva ponavlja da ovi avioni, kao i svako drugo zapadno oružje koje se isporučuje Kijevu, neće promeniti ishod sukoba, te da će ga samo produžiti.

image