Svet

Kamala Haris u problemu: Bajdenovi vodeći proizvodni projekti kasne

Usporili projekti u okviru IRA i zakona o čipovima vredni 84 milijarde dolara
Kamala Haris u problemu: Bajdenovi vodeći proizvodni projekti kasne© Anadolu / Contributor

Oko 40 odsto najvećih američkih proizvodnih investicija najavljenih u prvoj godini vodeće industrijske i klimatske politike Džozefa Bajdena je odloženo ili pauzirano, pokazala je istraga "Fajnenšel tajmsa".

Bajdenov Zakon o smanjenju inflacije (IRA) i Zakon o čipovima i nauci ponudili su više od 400 milijardi dolara poreskih kredita, zajmova i grantova kako bi se pokrenuo razvoj lanca snabdevanja čistim tehnologijama i poluprovodnicima u SAD.

Međutim, od projekata vrednih više od 100 miliona dolara, ukupno 84 milijarde dolara vrednih projekata je odloženo između dva meseca i nekoliko godina, ili pauzirano na neodređeno vreme, utvrdio je list.

Kompanije su objasnile da su pogoršanje tržišnih uslova, usporavanje potražnje i nedostatak političke sigurnosti u izbornoj godini doveli do toga da promene svoje planove.

Kašnjenja predstavljaju problem za Bajdenovu potpredsednicu i predsedničkog kandidata Kamalu Haris koja teško da će moći da iskoristi proizvodnju kao "mamac" za glasače iz radničke klase.

Isto tako, navodi "Fajnenšel tajms", dovodi se u pitanje i Bajdenova tvrdnja da će ovim zakonima transformisati industriju u SAD, obezbediti radna mesta i ekonomske rezultate.

image