Svet

Bivši šef "Tvitera" protiv sadašnjeg: Maska bi trebalo uhapsiti

Brus Dejsli uporedio je tehnološke milijardere sa neodgovornim oligarsima
Bivši šef "Tvitera" protiv sadašnjeg: Maska bi trebalo uhapsitiGetty © Anna Moneymaker / Staff

Ilon Mask bi trebalo da se suoči sa "ličnim sankcijama" pa čak i "nalogom za hapšenje" ako se utvrdi da je na svojoj platformi pozivao na nemire, ocenio je bivši izvršni direktor "Tvitera" Brus Dejsli.

Nije u redu da se milijarderu, vlasniku Iksa i drugim tehnološkim rukovodiocima, dozvoli da seju razdor bez ličnih rizika, napisao je Dejsli u autorskom tekstu za "Gardijan".

Prema njegovom mišljenju, britanski premijer Kir Starmer trebalo bi da "pojača" zakone o bezbednosti na mreži i razmisli o tome da li je medijski regulator, Ofkom, "sposoban da se nosi sa brzim akcijama ljudi poput Maska".

"Po mom iskustvu, ta pretnja ličnim sankcijama je mnogo efikasnija za rukovodioce nego rizik od korporativnih kazni", naveo je Dejsli i pojasnio da bi takve sankcije mogle da utiču na stil života tehnoloških milijardera.

Vlada Velike Britanije pozvala je platforme društvenih medija da se ponašaju odgovorno nakon što su Britaniju zahvatili nemiri posle ubistva u Sautportu prošlog meseca. Premijer je okrivio društvene mreže da su dozvolile širenje lažnih tvrdnji da je napadač bio azilant.

Mask je u jednom trenutku napisao da je u Velikoj Britaniji "građanski rat neizbežan", što su britanske vlasti nazvale "neprihvatljivim" ponašanjem.

Dejsli, koji je radio na Tviteru (sada Iksu) od 2012. do 2020, opisao je Maska kao nekoga ko je "preuzeo ulogu tinejdžera bez slušalica u autobusu koji stvara mnogo buke".

"Maskove akcije bi trebalo da budu poziv za buđenje Starmerovoj vladi da tiho donese zakone da vrati kontrolu nad onim što se kolektivno slažemo da je dozvoljeno na društvenim medijima", naveo je Dejsli.

Treba da se zapitamo, nastavlja on, "da li smo voljni da dozvolimo oligarhu milijarderu da kampuje pored obale Velike Britanije i da puca na naše društvo".

Dejsli je ocenio da je ideja bojkota besmislena i dodao da bi Maska i njegove kolege trebalo podsetiti da snose krivičnu odgovornost za svoja dela prema postojećim zakonima.

image