SAD "privatno razgovaraju" sa Ukrajinom o upotrebi raketa ATACMS za napade na Rusiju

Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu napisao da će dobiti neophodne dozvole od svojih američkih partnera

SAD privatno razgovaraju sa Ukrajinom o mogućnosti upotrebe raketa dugog dometa ATACMS za napade na ruske vojne baze, rekao je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

"Neću ulaziti u privatne diplomatske razgovore sa našim ukrajinskim partnerima", rekao je on odgovarajući na pitanje da li je došlo vreme da se "Ukrajincima daju slobodne ruke" u korišćenju ATACMS-a za napad na ruske vojne ciljeve.

Istovremeno, zvaničnik je pojasnio da je stav Vašingtona po ovom pitanju ostao nepromenjen.

U isto vreme, Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu napisao da će dobiti neophodne dozvole od svojih američkih partnera.

"Ministarstvo odbrane i diplomate treba da dostave spisak neophodnih radnji sa naše strane kako bismo dobili dozvolu od naših partnera da koristimo dalekometno oružje za zaštitu naše teritorije", napisao je on.

Sredinom jula, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je da SAD "nisu dale saglasnost Ukrajini da koristi rakete ATACMS za duboke udare po ruskoj teritoriji". Kasnije je agencija AFP javila da kijevske vlasti vrše pritisak na Amerikance da ukinu ovu zabranu.

"Vašington post" je, pozivajući se na neimenovanog savetnika Vladimira Zelenskog, prošle nedelje pisao da ukrajinski zvaničnici od Vašingtona traže dozvolu da ove rakete dugog dometa koriste za napad na ruske vazdušne baze. Prema navodima tog lista, u Kijevu veruju da bi im to "omogućilo da zadrže deo Kurske oblasti".