Svet

Savet Evrope zabrinut: Pozvao Bugarsku da ne usvoji zakon o gej propagandi

Vlasti moraju da se bore protiv diskriminacije i neprijateljske retorike prema LGBT zajednici, posebno uoči izbora, poručio je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaerti
Savet Evrope zabrinut: Pozvao Bugarsku da ne usvoji zakon o gej propagandiGetty © Hristo Vladev/NurPhoto

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaerti pozvao je bugarskog predsednika Rumena Radeva da ne potpisuje zakon o zabrani takozvane "gej propagande" u školama.

Kako prenosi portal "Evropska istina", O'Flaerti je izrazio "duboku zabrinutost" zbog zakona koji je usvojio bugarski parlament o zabrani takozvane LGBT propagande u školama.

"Pozivam bugarskog predsednika Radeva da ne potpisuje taj zakon. Vlasti moraju da se bore protiv diskriminacije i neprijateljske retorike prema LGBT zajednici, posebno uoči izbora", poručio je dodao je O'Flaerti.

Podsetimo, Bugarski parlament je 8. avgusta doneo izmene Zakona o obrazovanju, u kome se zabranjuje LGBT "propaganda" u školama.

Izmena, koju je predložila stranka "Preporod", usvojena je velikom većinom, sa 159 glasova za, 22 protiv i 12 suzdržanih.

Levičari i grupe za prava LGBT osoba ovaj potez su ocenili kao oblik diskriminacije.

Izmenama zakona zabranjuje se u obrazovnom sistemu, na bilo koji način, direktno ili indirektno, propaganda, promocija ili podsticanje ideja i pogleda povezanih sa netradicionalnom seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom osim biološkog, preneo je "Mond".

U 2021. Mađarska je takođe donela sličan zakon, zabranjujući LGBT propagandu usmerenu prema maloletnicima.

image