Savet Evrope zabrinut: Pozvao Bugarsku da ne usvoji zakon o gej propagandi

Vlasti moraju da se bore protiv diskriminacije i neprijateljske retorike prema LGBT zajednici, posebno uoči izbora, poručio je Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaerti

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl O'Flaerti pozvao je bugarskog predsednika Rumena Radeva da ne potpisuje zakon o zabrani takozvane "gej propagande" u školama.

Kako prenosi portal "Evropska istina", O'Flaerti je izrazio "duboku zabrinutost" zbog zakona koji je usvojio bugarski parlament o zabrani takozvane LGBT propagande u školama.

"Pozivam bugarskog predsednika Radeva da ne potpisuje taj zakon. Vlasti moraju da se bore protiv diskriminacije i neprijateljske retorike prema LGBT zajednici, posebno uoči izbora", poručio je dodao je O'Flaerti.

Podsetimo, Bugarski parlament je 8. avgusta doneo izmene Zakona o obrazovanju, u kome se zabranjuje LGBT "propaganda" u školama.

Izmena, koju je predložila stranka "Preporod", usvojena je velikom većinom, sa 159 glasova za, 22 protiv i 12 suzdržanih.

Levičari i grupe za prava LGBT osoba ovaj potez su ocenili kao oblik diskriminacije.

Izmenama zakona zabranjuje se u obrazovnom sistemu, na bilo koji način, direktno ili indirektno, propaganda, promocija ili podsticanje ideja i pogleda povezanih sa netradicionalnom seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom osim biološkog, preneo je "Mond".

U 2021. Mađarska je takođe donela sličan zakon, zabranjujući LGBT propagandu usmerenu prema maloletnicima.