Svet

Dva napada Huta jutros u Crvenom moru, do sada potpopljeno više od 70 brodova

Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena, Iran, razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija 31. jula u Teheranu
Dva napada Huta jutros u Crvenom moru, do sada potpopljeno više od 70 brodovaGetty © Mohammed Hamoud/Getty Images

Jemenska Huti izvršili su jutros dva napada na brodove u Crvenom moru.

Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde, koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), a drugi se dogodio samo nekoliko sati kasnije, oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP.

Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena, Iran, razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija 31. jula u Teheranu.

Napadi Huta poremetili su trgovinu koja se odvija pomorskom rutom ključnom za trgovinu između Azije, Evrope i Bliskog istoka a, kako saopštava američka agencija, Huti su izazvali najintenzivniju borbu koju je američka mornarica doživela posle Drugog svetskog rata.

Huti su do sada napali više od 70 plovila u kampanji od početka rata u Gazi. Zaplenili su jedno plovilo, a dva su potopili.

Huti su saopštili da su njihovi napadi usmereni na brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom.

image