Iran odbacio evropske pozive na uzdržanost: Odustanite od ratnog huškanja Izraela

Predsednik SAD, lideri Francuske, Nemačke, Italije i Britanije, objavili su juče zajedničko saopštenje u kome pozivaju Iran da odustane od napada na Izrael

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da u apelu Francuske, Nemačke i Britanije na uzdržanost Irana u pogledu napada na Izrael "nedostaje politička logika" i da "protivreči principima međunarodnog prava."

"Bez ikakvih primedbi na zločine cionističkog režima, izjava EU drsko zahteva od Irana da ne odgovori na kršenje njegovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je portparol ministarstva Naser Kanani, prenosi Rojters.

On je pozvao Pariz, Berlin i London da "jednom zauvek ustanu protiv rata u Gazi i ratnog huškanja Izraela".

Teheran i njegovi saveznici, Hamas i libanska grupa Hezbolah optužili su Izrael za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i lideri Francuske, Nemačke, Italije i Britanije objavili su juče zajedničko saopštenje u kome pozivaju Iran da odustane od napada na Izrael.

U zajedničkom saopštenju, lideri ovih pet zemalja izrazili su podršku pozivu SAD, Katara i Egipta za obnavljanje pregovora o prekidu vatre u Gazi, kako bi se što pre postigao sporazum.