Američki senator pozvao zapadne pilote da upravljaju ukrajinskim F-16

Prema njegovim rečima, F-16 će biti uvedeni u borbu u skorije vreme

Američki senator Linzi Grejem pozvao je pilote sa Zapada da dođu i "bore se za slobodu" u Ukrajini, dok Kijev ne bude završio obuku sopstvenih vazduhoplovaca, budući da ukrajinska vojska nema dovoljno pilota za upravljanje skoro pristiglim borbenim avionima F-16.

"Ako ste penzionisani pilot F-16 i želite da se borite za slobodu, zaposliće vas ovde", rekao je Grejem tokom konferencije za medije u Kijevu i dodao:

"Oni (Ukrajinci) u državama NATO traže penzionisane pilote borbenih aviona voljne da dođu i pomognu im, dok ne obuče sopstvene pilote".

Prema njegovim rečima, F-16 će biti uvedeni u borbu u skorije vreme.

Podsećanja radi, lider kijevskog režima Vladimir Zelenski je početkom avgusta, kada je potvrdio da su prvi F-16 stigli u Ukrajinu, priznao da ukrajinska vojska nema dovoljno pilota za sve avione koje je Zapad obećao i dodao da "se dosta momaka sada obučava".

Ovi piloti trenutno se obučavaju u SAD i Danskoj, a nije poznato da li je i novi centar za obuku u Rumuniji počeo sa radom. U junu, zvaničnik Pentagona je za "Politiko" izjavio da će ukupno 20 ukrajinskih pilota završiti obuku do kraja godine, a pretpostavlja se da je upravo toliko F-16 Ukrajina i dobila u prvoj isporuci.

Sa druge strane, "Vašington post" je krajem jula preneo informaciju da će do kraja leta svega šest ukrajinskih pilota završiti obuku za F-16, "zbog ograničenog broja mesta na programu i konstantnih odlaganja". 

Istovremeno, neimenovani zvaničnik ukrajinske vojske rekao je da su "desetine" pilota određene za obuku na F-16, ali da je ograničen broj instruktora i kapaciteta za obuku primorao Ukrajinu da šalje jednu po jednu grupu pilota i tehničara.

Četiri meseca časova engleskog jezika u Velikoj Britaniji za učenje ključne terminologije prethode radu sa avionom, što čitavu obuke čini procesom za koji je potrebno godinu dana, čak i za iskusne pilote, piše "Vašington post". Takođe, Ukrajina nije u stanju pošalje previše iskusnih pilota na tako dugo odsustvo, jer su joj oni potrebni za borbene operacije, izjavio je pomenuti ukrajinski zvaničnik.