Svet

SAD traže od Turske da ubedi Iran da smanji napetost na Bliskom istoku

Turska čini sve što može da ne dođe do eskalacije na Bliskom istoku, izjavio je američki ambasador u Ankari
SAD traže od Turske da ubedi Iran da smanji napetost na Bliskom istokuGetty © Bill Clark/Roll Call

SAD traže od Turske i drugih saveznika koji održavaju odnose sa Teheranom da ubede Iran da smanji napetosti na Bliskom istoku, izjavio je američki ambasador u Turskoj Džef Flejk.

"Tražimo od svih naših saveznika, koji imaju bilo kakve odnose sa Iranom, da ga ubede da smanji napetosti, a to uključuje i Tursku", rekao je Flejk na okruglom stolu u Istanbulu, na kraju svog mandata u Turskoj, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Turska čini sve što može da ne dođe do eskalacije.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Flejk je rekao da misli da su odnosi SAD i Turske sada "bolji nego što su bili pre nekog vremena."               

On je istakao "korisnu ulogu" koju je Turska odigrala početkom avgusta u najvećoj razmeni zarobljenika između SAD i Rusije od Hladnog rata u Ankari.               

"Oni nisu bili uključeni u pregovore, ali kada je reč o logistici, imali su značajnu ulogu", dodao je američki ambasador.

Iran je zapretio velikim napadom na Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošlog meseca, iako Tel Aviv nije niti negirao niti preuzeo odgovornost, preneo je "Tajms of Izrael".

Izrael se, takođe, priprema za odmazdu Hezbolaha zbog ubistva komandanta Fuada Šukra u Bejrutu, nekoliko sati pre nego što je ubijen Hanije.

image